вівторок, 13 березня 2012 11:48

Рада Європи глибоко шокована умовами тримання в київських і харківських СІЗО

Рада Європи глибоко шокована умовами тримання в київських і харківських СІЗО

Вчора був оприлюднений звіт Європейського комітету Ради Європи із запобігання катуванням та жорстокому поводженню, присвяченому дотриманню прав ув'язнених в київському і харківському слідчих ізоляторах. Його автори відзначають, що в цих СІЗО ув'язнених б'ють кийками, а також катують за допомогою електрошокерів та протигазів. У Державній пенітенціарній службі спростовують висновки комісії, стверджуючи, що тортури в СІЗО не застосовуються, пише "Комерсант" у статті "Спроба впливу".

Звіт Європейського комітету Ради Європи із запобігання катування та жорстокому поводженню складений за результатами відвідування його представниками київського та харківського слідчих ізоляторів з 29 листопада по 6 грудня 2011 року. Автори документа відзначають, що в СІЗО мають місце численні порушення прав ув'язнених: "Їх б'ють, в тому числі і кийками, під час тримання під вартою і проведення допитів. У деяких випадках до них застосовується вплив, який можна вважати тортурами, - використання електрошокерів, удушення за допомогою пластикових пакетів або протигазів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харківському СІЗО повісився замначальника кримінального розшуку

У звіті наголошується, що підслідним загрожують зброєю, а деякі повертаються з допитів з травмами. Спостерігачі розкритикували і умови тримання. Вони навели приклад: в одній з камер харківського СІЗО містяться 44 людини при наявності всього 28 ліжок. Через це ув'язнені змушені спати по черзі.

"Таким чином, можна зробити висновок про поширеність подібних прикладів і про те, що людина, потрапивши в місця попереднього ув'язнення, наражається на ризик жорстокого поводження", - підсумували автори документа.

У Державній пенітенціарній службі заявили, що "співробітники прокуратури та уповноважений Верховної ради з прав людини під час перевірок СІЗО не виявляють фактів катувань".

"Що стосується браку місць, то ми є заручниками ситуації, оскільки зобов'язані виконувати рішення про обмеження свободи", - заявив заступник голови ДПС Ігор Андрушко.

Разом з тим, за його словами, число ув'язнених у слідчих ізоляторах постійно зменшується.

"Упевнений, що незабаром кількість людей, що містяться в СІЗО, буде відповідати числу місць", - заявив Андрушко.

Зараз ви читаєте новину «Рада Європи глибоко шокована умовами тримання в київських і харківських СІЗО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути