Ексклюзиви
четвер, 02 травня 2019 12:01

П'ять років трагедії в Одесі: кого покарано

Автор: Радіо Свобода
  У Будинку профспілок задихнулися десятки людей
У Будинку профспілок задихнулися десятки людей

Минає 5 років після трагічних подій в Одесі. 2 травня 2014-го у місті відбувалися масові акції проукраїнських жителів міста. На вулиці Грецькій на них напали проросійські колаборанти. Під час сутичок загинуло 6 людей.

Потім протистояння перемістилися на Куликове поле. Там було розташоване наметове містечко так званого антимайдану. Частина антимайданівців втекли до Будинку профспілок, де спалахнула пожежа. Більшість людей задихнулася чадним димом. Загалом у цей день загинуло 48 людей. За інформацією активістів і свідків, антимайданцівцям фінансово й організаційно допомагали з Росії. Серед них також було чимало радикально налаштованих громадян РФ.

Тодішній глава Одеської облдержадміністрації Володимир Немировський звільнився. А начальник обласної міліції Дмитро Фучеджі, якого звинувачували у сприянні сепаратистам й організації заворушень, втік.

Автор: 24 канал
  Тодішній керівник міліції Дмитро Фучеджі сприяв сепаратистам і втік з країни
Тодішній керівник міліції Дмитро Фучеджі сприяв сепаратистам і втік з країни

У кримінальному провадженні щодо подій 2 травня підозрюють 26 осіб. Основних учасників антимайдану, які напали на мирних жителів, – 19 осіб – 2017-го було виправдано Іллічівським міським судом. У Миколаївському апеляційному суді вже 11 разів відкладено розгляд оскарження цього рішення у зв'язку з тим, що на засідання не приходять учасники антимайдану. Судові вироки були лише щодо 2 антимайданівців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справа "2 травня": у суді забарикадувалися 50 осіб

Колишнього керівника Одеського ГУ МВС Петра Луцюка, якого підозрюють у сприянні масовим заворушенням і службовій недбалості, ще 2015-го звільнили з-під домашнього арешту.

Слідство триває. Але основні фігуранти втекли в Росію. Одеські активісти переконані: більшість кримінальних справ провалено через свідому бездіяльність правоохоронців, повідомляє 24 канал.

Активіст Віталій Устименко зазначає: для зрозуміння, чому стався провал і саботаж розслідування, яскравим прикладом є нинішній заступник начальника поліції Одеської області Іван Іщенко.

"Наступного дня після трагедії в Одесі співробітник міліції Іван Іщенко дозволив усім йти на місце злочину. Основні речові докази в Будинку профспілок були знищені. Звідти виносили і заносили все, що хотіли. Кілька тижнів це приміщення перебувало під впливом різних людей. Іщенко брав пасивну участь у подіях 2 травня. Але замість звільнення і притягнення до кримінальної відповідальності, його підвищили", – каже Віталій Устименко.

Сергій Стерненко додає: на світлинах із подій 2 травня видно, як Іван Іщенко стоїть на проросійській стороні та відвертає голову в момент, коли бойовики цілять по учасниках акції з, імовірно, короткоствольної вогнепальної зброї.

Автор: 24 канал
  Івана Іщенка, який був біля антимайданців під час стрілянини,  підвищили в посаді  - тепер він заступник начальника обласної поліції
Івана Іщенка, який був біля антимайданців під час стрілянини, підвищили в посаді - тепер він заступник начальника обласної поліції

"У заколоті 2 травня брали участь не тільки проросійські громадяни. А й співробітники одеської міліції, які допомагали їм у реалізації злочинних планів. Багато співробітників міліції відкрито переходило на бік проросійських терористів. І їх не звільнили з міліції. І з поліції також. Вони і далі працюють", — говорить Сергій Стерненко.

Стерненко, який брав участь у робочій групі при прокуратурі, переконаний: слідство проводилося непрофесійно. Значна частина речових доказів була знищена умисно тими ж співробітниками міліції, а потім поліції. Територіальна прокуратура Одеської області не була зацікавлена в належному зборі доказової бази.

За даними оперативного штабу, 4 травня до лікарень звернулося 226 осіб, постраждалих під час масових безладів 2 травня. 13 осіб було госпіталізовано з вогнепальними пораненнями, 8 — із опіковими травмами, у 53 людей діагностовано тупі травми, у тому числі черепномозкові, 7 осіб перебували у стаціонарі з колото-різаними травмами, 13 — із отруєнням чадним газом. Серед потерпілих встановлені особи 111 людей. Інші невстановлені у зв'язку з тим, що у медичних закладах вони називалися вигаданими іменами.

Зараз ви читаєте новину «П'ять років трагедії в Одесі: кого покарано». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути