Ексклюзиви
понеділок, 13 березня 2023 05:16

Спецтема: Війна Росії проти України

Путін знайшов у Пригожині "цапа-відбувайла" - ISW

Путін знайшов у Пригожині "цапа-відбувайла" - ISW
Диктатор РФ Володимир Путін використовує ПВК "Вагнер". Фото: eastnews.ua

Президент РФ Володимир Путін шукає "цапів-відбувайлів", на яких зможе покласти провину за російські провали у війні проти України.

Диктатор використає великі втрати ПВК "Вагнер", звіти про поганий моральний стан і воєнні злочини, щоб відволікти населення від гірших проблем у російській армії. Про це пишуть аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

"Велика частина російського висвітлення боїв за Бахмут зосереджена в основному на великих втратах "вагнерівців". Це дозволяє Міноборони РФ приховати або применшити інші втрати російських сил", - йдеться у звіті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін вже не контролює інфопростір РФ через боротьбу "еліт" – ISW

Водночас Міністерство оборони РФ зберігає прихильність Путіна, незважаючи на нищівні поразки під Вугледаром на початку лютого 2023 року.

"Нещастя засновника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина, скоріш за все, налякає інших кремлівських чиновників, таких як глава Чечні Рамзан Кадиров, щоб вони зменшили свої амбіції, аби уникнути долі Пригожина", - підкреслюють фахівці.

Пригожин заслужив погану репутацію через ставлення до своїх сил як до гарматного м'яса, а його публічні благання про боєприпаси навряд чи зроблять службу в лавах "вагнерівців" привабливою для новобранців, прогнозують в ISW.

"Поки Пригожин бачив у Бахмуті можливість отримати важіль впливу на Кремль і Міноборони РФ для реалізації власних комерційних і політичних цілей, Путін використовував ПВК "Вагнер", щоб захистити свій режим від згубних наслідків мобілізації, яка суттєво сповільнює військові дії проти України", - додають аналітики.

Засновник російської приватної військової компанії "Вагнера" Євген Пригожин заявив, що хоче переформатувати свою групу. Після битви за Бахмут він перетворить ПВК на жорстку ідеологічну елітну паралельну військову організацію.

Сили оборони України спостерігають за конфліктом Пригожина з військовим керівництвом Росії. Там вважають, що безславна історія цього формування наближається до кінця, завдяки втратам ПВК під Бахмутом.

Зараз ви читаєте новину «Путін знайшов у Пригожині "цапа-відбувайла" - ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути