вівторок, 04 червня 2013 12:04

Спецтема: Таксім: турецький "Майдан"

Протистояння у Туреччині набирає обертів: вже постраждали більше 3-х тисяч людей
8

Фото: Фото: Reuters

За останні два дні в зіткненнях демонстрантів з поліцією у Туреччині постраждали більше трьох тисяч людей, повідомляє CNN з посиланням на місцеву асоціацію лікарів.

Медики зазначили, що 26 постраждалих перебувають у вкрай важкому або критичному стані. Крім того, лікарі підтвердили інформацію про смерть чоловіка, якого збило таксі, що влетіло у натовп демонстрантів. За їх словами, це перша офіційно підтверджена жертва заворушень у Туреччині, хоча інформагентства раніше повідомили ще про одного загиблого, застреленого увечері 3 червня.

Зіткнення демонстрантів з поліцією, що поширилися вже на 67 з 81 турецьких провінцій, прокоментував президент країни Абдулла Гюль. За його словами, влада чує тих протестувальників, "хто діє з кращих спонукань". Як уточнює The Daily Telegraph, Гюль заявив, що при демократичному ладі вибори не є єдиним способом волевиявлення народу і громадяни мають право висловлювати свою думку і іншими способами, в тому числі і шляхом мирних акцій протесту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Турецькі держслужбовці підтримають страйком протести в Стамбулі

Слова Гюля контрастують із заявою прем'єр-міністра Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана, який звинуватив в організації заворушень своїх політичних опонентів, які намагаються, на його думку відігратися таким чином за поразку на виборах. Ердоган також не виключив, що за подіями останніх днів стоять екстремісти, що діють за замовленням з-за кордону.

Заворушення почалися 31 серпня у Стамбулі і швидко поширилися на територію майже всієї країни. Приводом для сутичок з поліцією став жорсткий розгін поліцією жителів Стамбула, які протестували проти реконструкції прилеглого до площі Таксим парку. Поліція заблокувала площу і встановила по її периметру огорожі. У відповідь на вулиці вийшли тисячі стамбульців і жителів інших міст, а акція з екологічної перетворилася на політичну, бо демонстранти почали вимагати відставки уряду.

Влада Туреччини відмовилася йти на прямі поступки демонстрантам. У той же час незабаром після початку заворушень суд задовольнив позов супротивників реконструкції парку і призупинив будівельні роботи. Крім того, прем'єр країни заявив, що плани будівництва на місці парку торгового центру остаточно ще не затверджені. Він також зазначив, що за час його правління в країні посадили два мільярди дерев. у зв'язку з чим претензії екологів він вважає безпідставними.

Зараз ви читаєте новину «Протистояння у Туреччині набирає обертів: вже постраждали більше 3-х тисяч людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути