вівторок, 04 червня 2013 06:45

Спецтема: Таксім: турецький "Майдан"

Натовп намагався прорватися до офісу прем'єра

Автор: фото: REUTERS
  Турецький демонстрант у саморобному протигазі, виготовленому з бутля для води, бере участь в акції проти політики прем’єр-міністра Таїпа Ердогана та його партії у турецькій столиці Анкарі
Турецький демонстрант у саморобному протигазі, виготовленому з бутля для води, бере участь в акції проти політики прем’єр-міністра Таїпа Ердогана та його партії у турецькій столиці Анкарі

П'ятий день не вщухають антиурядові протести в Туреччині. Вони почалися як акції проти забудови старого парку біля площі Таксім у Стамбулі. Але швидко переросли в громадсько-політичний протест по всій країні.

Відбулися кількасот демонстрацій, що охопили майже 70 населених пунктів. У чотирьох найбільших містах на вулиці вийшли десятки тисяч людей. Найзапекліші сутички в ніч проти понеділка сталися в Стамбулі. У районі Бешекташ натовп намагався прорватися до офісу прем'єр-міністра. Поліція заблокувала дорогу, застосувала димові шашки, сльозогінний газ і водомети.

— Будівництво торговельного центру в парку стало останньою краплею невдоволення теперішнім урядом, — каже Ігор Семиволос, 47 років, експерт Центру близькосхідних досліджень. — Бо ж ніколи не буває однієї причини. Є комплекс глибоких підводних каменів. По-перше, це брутальність турецької влади, яка розігнала перший екологічний мітинг. По-друге, виплив задавнений і важкий ідеологічний конфлікт між світською та мусульманською частинами населення. Він ґрунтується на різних уявленнях про те, як має бути побудований світ і конкретна держава.

Протести в Туреччині відбуваються періодично. Але зараз чиряк почав проривати. Попередні маніфестації влаштовували республіканці або націоналісти, світські політики. Тож участь у них передбачала, що мітингувальники дотримуються певної ідеології. На Таксім немає партійних прапорів і політичного протистояння. Там — стихія.

Прем'єр-міністр Реджеп Таїп Ердоган на початку політичної кар'єри був обраний мером Стамбула. Його підтримали великі міста, середній клас. Люди хотіли позбавитися корупції та насильства. Світські партії не могли впоратися з розвитком країни. І от до влади прийшли помірковані ісламісти на чолі з Ердоганом. Вони виявилися досить ефективними.

Ердоган очолює уряд 10-й рік поспіль. Останнім часом він намагався зміцнити свою владу. Уряд почав шукати союзників серед ісламістів. Подумали, що можна трошки піти на поступки релігії. За тиждень перед Таксімом обмежили рекламу і продаж алкоголю, бо це не відповідає ісламським цінностям. І зробили чимало іншого. Але суперечки між ісламізмом та світськістю досі дуже гострі і призводять до напруженості й конфліктів.

На Таксімі протестують здебільшого городяни та освічений клас, що підтримує світськість держави. Там велика суміш — інтелектуали, націоналісти, республіканці. Зібралися всі групи, що відчувають небезпеку поширення ісламських тенденцій. Але визначальне для Ердогана — як поведеться середній клас. Він досі підтримував уряд тому, що той забезпечував йому сталий розвиток і чимало привілеїв. Якщо середній клас відчує небезпеку від Ердогана, то може відвернутися від нього. Влада починає застосовувати насильство, і ніхто не хоче потрапити під гарячу руку.

Зараз чимало людей не дуже й пам'ятають, із чого почалися протести. Вже є насильство — розбивають крамниці, автомобілі. Мітингувальники вимагають відставки уряду. Тобто перемовини майже неможливі. Але все залежатиме від людського чинника. Ердоган уміє тримати удар і виходити зі складних ситуацій. Гадаю, він постарається почати переговори бодай із малого — аби дійти компромісу. Проте невідомо, що в нього в голові. Може й використати силу.

Зараз ви читаєте новину «Натовп намагався прорватися до офісу прем'єра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути