Ексклюзиви
пʼятниця, 20 жовтня 2023 14:04

Спецтема: Війна Росії проти України

Проплили до 150 км на маленьких човнах: у ГУР розповіли деталі звільнення "вишок Бойка"

Проплили до 150 км на маленьких човнах: у ГУР розповіли деталі звільнення "вишок Бойка"
Українські війська у вересні звільнили "вишки Бойка". Фото: gur.gov.ua

Щоб звільнити від російських загарбників "вишки Бойка" у Чорному морі, бійцям Головного управління розвідки Міноборони України довелось проплисти за 100-150 км у відкрите море на невеликих човнах.

Як наслідок - тепер росіяни бояться виводити в море свої великі кораблі. Про це в інтерв'ю "РБК-Україна" розповів офіцер спецпідрозділу "Артан" ГУР Міноборони України з позивним "Нацик".

За його словами, звільнити "вишки Бойка" вдалося завдяки відвазі українських воїнів.

"Вони просто сіли в човни, попливли за 100-150 кілометрів у відкрите море на невеликих човнах і просто зайняли ці вишки. Чому це важливо? Чому Росія боїться? Вона боїться, тому що ми завжди працюємо у взаємодії", - розповів "Нацик".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ звільнили "вишки Бойка": чому це так важливо

Він розповів, що Військово-морські сили України мають ракети "Нептун", "є багато і в СБУ, і в інших суміжних департаментів". ГУР також володіє надводними, повітряними та ударними дронами.

"Тобто це все є. Вражати цілі ми можемо. Знаючи, що ми знаходимося на вишках і можемо виявляти їхні цілі, росіяни бояться виводити великі кораблі. Таким чином зайняття нами деяких ключових об'єктів змусило супротивника не виходити кораблями з гавані, навіть не відпливати від Криму", - сказав офіцер.

За його словами, усім бійцям ГУР вдалося повернутися цілими назад. Йдеться про декілька груп у кількості до 40-50 людей.

"Що цікаво - на одній з вишок ми знайшли російські технічні засоби виявлення, які не були зняті, коли вони звідти втекли", - додав "Нацик".

Унікальну операцію зі встановлення контролю над "Вишками Бойка" провели силами підрозділів ГУР МО України, зокрема під контроль були повернуті бурові платформи "Петро Годовалець" та "Україна", а також СПБУ "Таврида" і СПБУ "Сиваш".

Операція зі звільнення "Вишок Бойка" зайняла два тижні, розповів командир групи ПЗРК спецпідрозділу Головного управління розвідки "Артан" Олександр "Лютий".

Зараз ви читаєте новину «Проплили до 150 км на маленьких човнах: у ГУР розповіли деталі звільнення "вишок Бойка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути