понеділок, 11 вересня 2023 12:16

Спецтема: Війна Росії проти України

"Вишки Бойка" повернули під контроль України

"Вишки Бойка" повернули під контроль України
ГУР провело спецоперацію на "вишках Бойко". Фото: "Укрінформ"

Україна повернула під контроль так звані "вишки Бойка".

Це бурові газо- та нафтовидобувні платформи біля берегів Криму у Чорному морі, повідомляє Головне управління розвідки Міноборони.

Росія окупувала їх 2015 року, а з початком повномасштабного вторгнення використовувала у військових цілях. Там були вертолітні майданчики і радіолокаційні станції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рєзніков пояснив, для яких цілей окупанти використовували "вишки Бойка

"Унікальну операцію зі встановлення контролю над "Вишками Бойка" провели силами підрозділів ГУР МО України, зокрема під контроль були повернуті бурові платформи "Петро Годовалець" та "Україна", а також СПБУ "Таврида" і СПБУ "Сиваш". Під час проведення операції спецпризначенцям вдалося захопити цінні трофеї: запас вертолітних боєприпасів типу некерованих авіаційних ракет, а також РЛС "Неву", що може відстежувати рух суден у Чорному морі", – йдеться у повідомленні.

Під час однієї з фаз цієї операції відбувся бій між українськими спецпризначенцями на катерах та російським винищувачем Су-30. Російський літак отримав ураження і змушений був відступити.

Уранці 20 червня 2022 року військові Збройних сил України завдали удару по бурових установках Чорноморнафтогазу.

Згадані бурові вишки захопили підрозділи збройних сил Російської Федерації у березні 2014 року під час окупації Криму. Ідеться про вишки "Петро Годованець" і "Україна", відомі як "вишки Бойка", що належали Чорноморнафтогазу. Вишки на той час містилися в територіальних водах України на Одеському газовому родовищі.

Ще 2011-го журналісти-розслідувачі викрили корупційну аферу із закупівлею двох бурових нафтових платформ. Їх через офшорні фірми-прокладки купив Чорноморнафтогаз, заплативши приблизно $400 млн за кожну. Ця схема стала відома в Україні як "вишки Бойка", оскільки саме нардеп Юрій Бойко в той час очолював міністерство енергетики й вугільної промисловості.

Зараз ви читаєте новину «"Вишки Бойка" повернули під контроль України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути