Ексклюзиви
понеділок, 16 жовтня 2023 17:16

Як звільняли "Вишки Бойка": спецпризначенець розповів деталі операції

Як звільняли "Вишки Бойка": спецпризначенець розповів деталі операції
Операція зайняла два тижні. Фото: ГУР

Операція зі звільнення "Вишок Бойка" зайняла два тижні, розповів командир групи ПЗРК спецпідрозділу Головного управління розвідки "Артан" Олександр "Лютий".

Під час спецоперації росіяни з авіації намагались уразити українських спецпризначенців на катерах, передає "РБК-Україна".

"Під час операції на "Вишках Бойка" я відпрацьовував з ПЗРК і з катера. І зі своїм другим номером працював потім з самої "вишки" - це тоді, коли була операція з порятунку "Конана". Тоді ми попередньо збили два Су-30, хоча це ще не підтверджена інформація", - сказав "Лютий".

Група ПЗРК під час таких операцій має спрацювати на випередження і зберегти особовий склад. Ракети випускають ще до того, як у зону їхньої дії потрапляє ворожий літак. Російські пілоти тоді отримують наказ розвертатись і летить геть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ звільнили "вишки Бойка": чому це так важливо

"Там у них були розміщені метеорологічні станції, особисті речі, озброєння, техніка, багато боєприпасів різного типу. Я так розумію, що вони їх використовували як мобільний пункт дислокації та переміщення. Фактично багато обладнання, яке було знайдено там, ми вже використовуємо проти них же", - вказав боєць.

Українські спецпризначенці вичекали зручний момент, коли росіяни відвели з "вишок" частину особового складу. Хто залишився, того вбили.

Звільнення платформ дає більші можливості з переміщення в акваторії Чорного моря і десантування на узбережжі окупованого Криму.

Унікальну операцію зі встановлення контролю над "Вишками Бойка" провели силами підрозділів ГУР МО України, зокрема під контроль були повернуті бурові платформи "Петро Годовалець" та "Україна", а також СПБУ "Таврида" і СПБУ "Сиваш".

Під час проведення операції спецпризначенцям вдалося захопити цінні трофеї: запас вертолітних боєприпасів типу некерованих авіаційних ракет, а також РЛС "Неву", що може відстежувати рух суден у Чорному морі.

Зараз ви читаєте новину «Як звільняли "Вишки Бойка": спецпризначенець розповів деталі операції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути