субота, 24 вересня 2022 12:52

Спецтема: Війна Росії проти України

Представників Червоного Хреста не бачив жоден з визволених полонених – омбудсмен

Представників Червоного Хреста не бачив жоден з визволених полонених – омбудсмен
21 вересня з російського полону повернули 215 осіб. Серед них – п'ятеро командирів з Маріуполя. Захисники Азовсталі чотири місяці перебували у російському полоні. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Жоден з українських захисників у полоні не бачив представників Червоного Хреста.

Україна хоче порушити питання невиконання мандата МКЧХ щодо зустрічей з військовополоненими. Про це в Telegram повідомив омбудсмен з прав людини Дмитро Лубінець.

"Жоден із військовополонених, яких ми звільнили, не бачив представника Міжнародного комітету Червоного Хреста. Це порушення. На мій погляд, це невиконання мандата МКЧХ і ми маємо про це публічно говорити", – зазначив уповноважений.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Спочатку імен було 15" – у Ердогана розповіли, як узгоджували список на обмін командирів "Азову"

Лубінець додав, що планує на початку жовтня зустрітися з керівництвом Міжнародного комітету Червоного Хреста в Женеві.

Пояснив, що представники МКЧХ брали на себе зобов'язання щодо захисників Маріуполя, а їх мандат змушує Росію виконувати Женевські конвенції.

"Вони були присутні під час виходу з Азовсталі наших героїв у Маріуполі. Й, відповідно до своїх мандатів, брали на себе зобов'язання це перевіряти, за цим стежити, моніторити цю ситуацію. Ми побачили, що цього взагалі не відбувалося", – наголосив він.

21 вересня з російського полону повернули 215 осіб. 200 захисників України обміняли на затриманого за держзраду народного депутата Віктора Медведчука.

Також з російського полону звільнили 10 іноземних військових, що служили в лавах Збройних сил України. Вдалося повернути тих, кого "засудили" до смертної кари в так званій ДНР.

Серед звільнених п'ятеро командирів: Денис Прокопенко ("Редіс"), Святослав Паламар ("Калина"), Олег Хоменко, Сергій Волинський ("Волина") й Денис Шлега.

Захисники Азовсталі чотири місяці перебували у російському полоні.

Оборона Маріуполя тривала 86 днів. 20 травня командир полку "Азов" підполковник Денис Прокопенко заявив, що найвище військове керівництво України віддало наказ про збереження життя і здоров'я військовослужбовців гарнізону і припинення оборони Маріуполя.

Зараз ви читаєте новину «Представників Червоного Хреста не бачив жоден з визволених полонених – омбудсмен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути