субота, 24 вересня 2022 12:32

Спецтема: Війна Росії проти України

"Спочатку імен було 15" – у Ердогана розповіли, як узгоджували список на обмін командирів "Азову"

"Спочатку імен було 15" – у Ердогана розповіли, як узгоджували список на обмін командирів "Азову"
Питання обміну полоненими обговорювалося більш як три місяці. Спочатку в списку було 15 імен, але в підсумку вдалося обміняти п'ятьох командирів "Азова". Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Речник президента Туреччини Ібрагім Калин розповів, як відбувалось узгодження списків на обмін командирів полку "Азов".

Спочатку в списку на обмін було 15 імен українських захисників, але узгодити його не вдалося. У результаті переговорів вдалося обміняти п'ятьох командирів полку "Азов". Про це повідомляє CNN Türk.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Велике звільнення і велика радість" – нові фото й відео повернення українців з полону

"Наш президент (лідер Туреччини Реджеп Таїп Ердоган - Gazeta.ua) дуже тепло ставився до цього питання (обміну - Gazeta.ua ). Ми близько 3-3,5 місяця обговорювали це питання з нашими колегами. Не вдалося узгодити щодо 15 імен. Той список не дійшов до Львова (де відбувалася зустріч президентів України та Туреччини - Gazeta.ua), у самому кінці був скорочений до п'яти імен. Ці п'ять людей залишаться у нас в безпеці до закінчення війни", – сказав Калин.

За його словам, цей список на обмін Зеленський та Ердоган обговорювали у Львові під час зустрічі. Крім того, про обмін українських захисників Ердоган говорив і з президентом Росії Володимиром Путіним у Самарканді.

Ібрагім Калин також відзначив конструктивну позицію української сторони та важливу роль Національної розвідувальної організації Туреччини у процесі обміну.

21 вересня з російського полону повернули 215 осіб. 200 захисників України обміняли на народного депутата, затриманого за держзраду, Віктора Медведчука.

Також з російського полону звільнили 10 іноземних військових, що служили в лавах Збройних сил України. Вдалося повернути тих, кого "засудили" до смертної кари в так званій ДНР.

Серед звільнених п'ятеро командирів: Денис Прокопенко ("Редіс"), Святослав Паламар ("Калина"), Олег Хоменко, Сергій Волинський ("Волина") й Денис Шлега.

Захисники Азовсталі чотири місяці перебували у російському полоні.

Оборона Маріуполя тривала 86 днів. 20 травня командир полку "Азов" підполковник Денис Прокопенко заявив, що найвище військове керівництво України віддало наказ про збереження життя і здоров'я військовослужбовців гарнізону і припинення оборони Маріуполя.

Зараз ви читаєте новину «"Спочатку імен було 15" – у Ердогана розповіли, як узгоджували список на обмін командирів "Азову"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути