Ексклюзиви
понеділок, 10 квітня 2017 09:22

Польський президент загинув у авіакатастрофі
5

Російська авіакатастофа знищила політичну еліту Польщі
Фото: Reuters
Російська авіакатастофа знищила політичну еліту Польщі
Російська авіакатастофа знищила політичну еліту Польщі
Російська авіакатастофа знищила політичну еліту Польщі
Російська авіакатастофа знищила політичну еліту Польщі

Російські авіаційні диспетчери свідомо вели до катастрофи літак президента Польщі Леха Качинського. Про це стверджують у польській генеральній прокуратурі.

Контролери вежі управління польотами "Смоленськ-Північний" віддавали пілотам команди, які наближували президентський рейс до катастрофи. Трагедії сприяла і невідома "третя особа", яка тоді перебувала у вежі, кажуть у прокуратурі. Урядова підкомісія з розслідування причин катастрофи провела понад сотню експериментів і моделювань, аби це довести.

"Доказова база, яку зібрала група слідчих і комісія з розслідування авіакатастроф державної авіації, дуже переконлива. Вона показує, що дії контролерів були свідомі. Було бажання призвести до катастрофи. Пілот до останнього намагався уникнути цієї пастки. Якби контролери не довели літак так низько до землі, катастрофу не можна було б назвати природною", - каже міністр оборони Польщі Антоній Мацаревич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Польщі покажуть фільм-трагедію про загибель Леха Качинського - "Смоленськ"

Поляки звернуться до РФ з вимогою дати дозвіл на допит авіадиспетчерів. Також направлять Росії ноту з вимогою пояснити, чому російська сторона відмовляється повернути уламки польського президентського літака. Якщо Варшава не отримає відповіді, подасть позов проти Москви до Міжнародного кримінального суду ООН у Гаазі.
Росія не погоджується із висновками Польщі. Проводить власне розслідування трагедії.

Літак Ту-154 із Лехом Качинським і високопоставленими польськими чиновниками розбився 10 квітня 2010 року під російським Смоленськом. Заходив на посадку, але через густий туман пілоти втратили орієнтири. Занадто низько опустили машину й зіткнулися з деревами, за версією росіян. Загинули всі 96 людей, які були на борту.
Президентське подружжя Леха та Марію Качиньських перепоховали у краківському королівському замку у Вавелі у листопаді 2016-го після ексгумації. Церемонія мала закритий характер, у ній взяли участь найближчі родичі екс-президента та його дружини.

Зараз ви читаєте новину «Польський президент загинув у авіакатастрофі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути