пʼятниця, 17 червня 2022 13:05

Спецтема: Війна Росії проти України

Поліпшили позиції і готують плацдарм - Жданов про контрнаступ ЗСУ на Херсонщині

Російські терористи захопили переважну частину Херсонської області. Водночас під контролем бійців Збройних сил України перебувають окремі райони на заході в бік Миколаєва і на північному заході - за десятки кілометрів від Кривого Рогу.

Однак саме на цих напрямках військове керівництво України організувало серію успішних контратак останніми тижнями. Вони фактично є підготовкою плацдарму для майбутнього наступу Сил оборони на ворожі позиції, наголосив військовий експерт Олег Жданов у коментарі "РБК-Україна".

Країна-агресорка Росія основні сили стягнула на Донбас. За словами Жданова, українській армії вдалося закріпитися в районі Давидового Броду Херсонської області та річки Інгулець на півдні. Також ЗСУ змогли трохи наблизитися до Херсона.

"Це поліпшення українських позицій і підготовка плацдарму для майбутнього наступу. Наші сили зуміли досягти там певного успіху. Ми потроху просуваємося вперед. У будь-якому разі наближаємося до Херсона. Але масштаби просування там невеликі", – пояснив Жданов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська армія може закінчити контрнаступ до кінця літа, але є умова

Українські воїни "намацують" можливість наступу від Давидового Броду на південний схід до Берислава, який розташований біля Каховки. Жданов наголосив: якщо ця операція завершиться успіхом, то ЗСУ "розсічуть" вороже угруповання на правому березі Дніпра на умовне херсонське й криворізьке. Ті ж підрозділи окупантів, які зараз дислокуються ближче до Кривого Рогу, виявляться приреченими, оскільки їх відріжуть від усіх поставок.

Автор: liveuamap.com
  ЗСУ організували серію успішних контратак на Херсонщині останніми тижнями
ЗСУ організували серію успішних контратак на Херсонщині останніми тижнями

До того ж, на Херсонському напрямку є ще одна важлива локація – район Снігурівки. Там захисники теж зав'язали бої. Місто розташоване на адміністративному кордоні Миколаївської області. Наприкінці березня окупанти захопили Снігурівку. Від міста йдуть прямі дороги на Херсон і в район Берислава. У цьому переконує військовий аналітик, полковник Сергій Грабський.

"Фактично це дві єдині переправи на лівий берег Дніпра в Херсонській області. Відповідно, тільки вони забезпечують постачання військ противника на правому березі", – пояснив він.

Наголосив, що для ЗСУ важливо перекрити доступ до цих переправ, щоб перерізати лінії комунікацій росіян на "правому березі" Херсонщини. Через контрудари наших військ агресор уже був змушений перекидати туди частину сил і засобів із Запоріжжя.

Увечері 1 червня стало відомо, що на Херсонщині зі сторони Дніпропетровської області ЗСУ звільнили понад 20 населених пунктів. ЗСУ продовжують іти вперед, звільняючи окупований регіон.

15 червня Збройні сили України максимально наблизилися до тимчасово захопленого Херсона. Коли ЗСУ підійдуть близько до міста, населення не боятиметься чинити опір окупантам.

Російських окупантів у Херсоні битимуть з обох боків. Не можна залишати ворогові окуповані території. Про це заявив генерал-майор Збройних сил України Дмитро Марченко, який з перших днів повномасштабною керував обороною Миколаєва й Миколаївської області.

Зараз ви читаєте новину «Поліпшили позиції і готують плацдарм - Жданов про контрнаступ ЗСУ на Херсонщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути