понеділок, 07 листопада 2022 11:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Підтримка Іраном Росії ‒ азербайджанці України зробили важливу заяву

Підтримка Іраном Росії ‒ азербайджанці України зробили важливу заяву
Азербайджанська діаспора в Україні виступила із заявою щодо політики Ірану. Фото: novynarnia.com

Об'єднана діаспора азербайджанців України (ОДАУ) рішуче засуджує політику керівництва Ірану як у внутрішніх подіях в регіоні, так і в контексті агресивної війни Росії проти України.

Іран разом з агресором Росією несе відповідальність за загибель тисяч невинних людей та вигнання з рідних місць мільйонів осіб. Про це йдеться у заяві правління ОДАУ, повідомляє Gazeta.ua.

В організації наголошують, що своїми злочинними діями іранська держава навмисно допомагає РФ у реалізації агресивних планів.

"Як визнали іранські лідери, вони продають Росії зброю, і ці їхні дії мають бути прийняті до уваги міжнародними організаціями та громадськістю, необхідні адекватні заходи. А якщо ні, то Іран, який постачає Росію зброєю і загрожує нашій Батьківщині – Азербайджану військовими навчаннями на кордоні, стане постійним джерелом агресії", ‒ йдеться у заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США спростували заяву Ірану щодо дронів для РФ

У відтягуванні підписання мирного договору між Азербайджаном та Вірменією, на думку українських азербайджанців, разом з Росією важливу роль відіграє й Іран. Організація також звертає увагу на внутрішні події в Ірані, де грубо порушуються права більш як 35 млн співвітчизників.

"Молодих активістів з числа азербайджанців кидають за ґрати, вбивають. Наші співвітчизники, довгі роки позбавлені елементарних національних прав, позбавлені можливості здобувати освіту та відкривати медіа рідною мовою, інших можливостей щодо соціально-культурного життя", ‒ зазначають у заяві.

Перський клерикальний режим азербайджанська діаспора називає шовіністичним.

"Поряд з цим, у Південному Азербайджані, який свого часу був силою підпорядкований Ірану, національно-визвольний рух насильно придушується, завдається шкоди здійсненню ідеї тюркської єдності, що тільки зароджується. Міжнародна громадськість має врахувати все це та позбавити цивілізований світопорядок від російсько-іранської небезпеки. Ми, члени ОДАУ, які живуть в Україні, заявляємо, що й надалі, як і раніше, будемо поряд з нашими співвітчизниками в Південному Азербайджані, підтримуємо голос правди", ‒ наголошується у зверненні.

Підписати його азербайджанці України закликають й організації діаспори в інших країнах.

Влада Ірану використовує Росію для сприяння своїй ядерній програмі, яку нині блокують США та їх союзники. Іран, зокрема, скористався для цього потребою РФ у дронах-камікадзе. Про це пишуть аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

США та інші країни Заходу можуть впровадити проти Ірану додаткові санкції через постачання Тегераном зброї до Росії. Ця зброя використовується для ударів по Україні.

Зараз ви читаєте новину «Підтримка Іраном Росії ‒ азербайджанці України зробили важливу заяву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути