середа, 30 грудня 2015 08:25

Підсумки 2015: найгучніші українські трагедії року
5

2015 рік був переповнений надзвичайними подіями. Окрім неоголошеної війни на Донбасі, яку веде проти нашої держави Російська Федерація, українці щодня стикаються з трагедіями різного масштабу.

Gazeta.ua пропонує згадати ТОП-5 найбільш резонансних подій року, що минає.


Смерть Кузьми

2 лютого біля села Лозуватка Дніпропетровської області Toyota Андрія Кузьменка лоб в лоб зіткнулася з молоковозом "Газ-53". Кузьма був за кермом. Він їхав із Кривого Рогу, де напередодні "Скрябін" відіграв концерт на честь 25-річчя гурту.

 

Від потужного удару Андрій Кузьменко загинув на місці. Звістка про трагічну смерть Скрябіна сколихнула всю Україну. Увечері люди зібралися на площах у 23 містах країни, щоб разом вшанувати пам'ять лідера гурту "Скрябін". Ввечері 4 лютого у Львові почалося прощання з музикантом. Тисячі людей із оберемками квітів і вінками всю ніч йшли до Преображенської церкви, щоб віддати останню шану співаку.

Відео з місця ДТП, у якій загинув Кузьма

За офіційною версією, Кузьма не впорався зі швидкістю і виїхав на зустрічну смугу, що призвело до незворотних наслідків.

Дивіться останнє прижиттєве відео з мобільного Кузьми Скрябіна.


Вбивство Олеся Бузини

16 квітня у Києві на вулиці Дегтярівська застрелили журналіста Олеся Бузину. Двоє невідомих під'їхали до його будинку і, коли той вийшов на пробіжку, п'ять разів вистрелили в груди та голову.

Відео з місця вбивства Бузини

 

Журналіст і колишній головний редактор "Сегодня" Олесь Бузина прославився своїми українофобськими заявами, дотримувався ідеї "руського міру", підтримував федералізацію та двомовність України.

18 червня за підозрою у вбивстві Бузини затримали киян Андрія Медведька та Дениса Поліщука. Того ж дня хлопців заарештували. Обидва - активісти Майдану та бійці АТО. Поліщука 23 червня завдяки внесеній заставі відпустили, однак незадовго суд знову повернув його в СІЗО. 9 грудня його відпустили під домашній арешт. Медведько досі перебуває під вартою.

Адвокати стверджують, що у підозрюваних є алібі.


Пожежа на БРСМ

8 червня у селі Крячки, що під Васильковом Київської області, на нафтобазі "БРСМ" сталася масштабна пожежа. 9 червня тут пролунав потужний вибух, внаслідок чого всі 17 резервуарів з пальним були охоплені вогнем.

 

Нафтосховище горіло протягом восьми днів. Тоді загинули п'ять осіб, четверо з яких – рятувальники. Ще 15 людей постраждали.

За результатами розслідування, причиною швидкого поширення пожежі стало недотримання норм охорони праці з боку персоналу нафтобази. Зокрема, у пожежному водоймищі не було достатньо води для гасіння пожежі. Також на нафтобазі були відсутніми системи гасіння і подачі вогнегасних речовин. Крім того, не було витримано необхідну мінімальну відстань між об'єктами. Відповідальні за це особи були встановлені.


Сутички під Радою

31 серпня Верховна Рада схвалила внесення змін до Конституції в частині децентралізації. Після цього біля будівлі парламенту спалахнули сутички. Противники змін до Основного закону щодо особливого статусу окремих районів Донецької та Луганської областей намагалися прорватися через кордон міліції. У правоохоронців полетіли димові шашки, бруківка та бойові гранати.

 

Внаслідок сутичок майже сто правоохоронців отримали поранення, четверо бійців Нацгвардії загинули.

Аваков показав відео-реконструкцію теракту під Радою

У той же день був затриманий боєць добровольчого батальйону "Січ" Ігор Гуменюк, який сім місяців провів у зоні АТО. Саме його підозрюють у киданні гранати в правоохоронців.

Наразі Ігор Гуменюк перебуває в СІЗО, своєї провини не визнає.


Трагедія "Іволги"

17 жовтня у районі селища Затока в акваторії Чорного моря перекинувся прогулянковий катер "Іволга", на борту якого знаходилося 40 осіб. 20 людей загинули, ще 20 вдалося врятувати.

 

Причиною трагедії називають перевантаження "Іволги" і недотримання правил морських пасажирських перевезень.Катер мав право перевозити лише 12 пасажирів і трьох членів екіпажу. До того ж, на судні не було належної кількості рятувальних жилетів, а пасажирів не проінструктували щодо правил безпеки.

26-річного капітана "Іволги", який є сином власника катера, заарештували. Наразі слідство ще триває.

Зараз ви читаєте новину «Підсумки 2015: найгучніші українські трагедії року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути