Ексклюзиви
четвер, 17 листопада 2022 13:54

Спецтема: Війна Росії проти України

Падіння ракети: у Польщі розповіли перші подробиці розслідування

Падіння ракети: у Польщі розповіли перші подробиці розслідування
Місце падіння ракети у польському селі Пшеводув біля українського кордону. Фото: twitter.com/wolski_jaros

У Польщі повідомили перші подробиці розслідування щодо падіння ракети 15 листопада.

На місці падіння вже зібрали певні докази, які показують послідовність подій. Про це сказав голова Бюро міжнародної політики при президенті Польщі Якуб Кумох в інтерв'ю TVN24.

"Сьогодні є багато свідчень того, що одна з ракет, яка мала збити російську ракету, не влучила у ціль, не спрацювала система самознищення. І ця ракета, на жаль, призвела до трагедії", – заявив Кумох.

На місці падіння працює польсько-американська слідча група. Україна також звернулися з проханням надати доступ до розслідування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польський генерал пропонує встановити системи ППО в Україні

"Якщо обидві сторони погодяться, а наскільки мені відомо, заперечень з американської сторони немає, то найближчим часом такий доступ може бути наданий. Якщо у слідчої групи не буде зауважень на технічному рівні, то, напевно, не буде підстав відмовляти українцям у доступі", – сказав голова польского Бюро.

Щодо слідства, то Кумах розповів про "уламки ракети, глибину кратера".

"Експерти вираховують напрямок, звідки прилетіла ракета, навіть кількість палива, яке вона використала", – заявив.

Сказав, що "є відеозаписи". "Я не хотів би говорити про їх зміст, тому що я бачив їх у засекреченому режимі", – повідомив.

Заявив, що "ніхто не звинувачує Україну".

"Росія бомбардувала Україну в той день і Росія несе повну відповідальність за все, що падає. Це нагадує ситуацію, коли людина вийшла на дорогу і спричинила зіткнення між автомобілем і автобусом. Чи винна машина? Ні, винна людина, яка вийшла на дорогу і спричинила аварію", – сказав Кумах.

15 листопада РФ завдала по Україні масованого ракетного удару. Того дня уламки ракети або ж сама ракета впали на територію Польщі. Загинули двоє людей. На місці події працюють польські фахівці.

Польща активувала четверту статтю НАТО після вибухів біля села Пшеводув у Люблінському воєводстві біля кордону з Україною.

Польща має справу з надзвичайними подіями, "пов'язаними з масованим нападом Росії на Україну", сказав президент Анджей Дуда.

Президент України Володимир Зеленський говорив із Дудою. Сказав, що українські фахівці мають долучитися до роботи міжнародного слідства.

Зараз ви читаєте новину «Падіння ракети: у Польщі розповіли перші подробиці розслідування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути