вівторок, 05 липня 2022 12:54

Спецтема: Війна Росії проти України

Окупанти на Херсонщині тиснуть на медиків: змушують стати на бік Росії

Окупанти на Херсонщині тиснуть на медиків: змушують стати на бік Росії
Окупанти примушують до співпраці судмедекспертів та лікарів на Херсонщині. Фото: pixabay.com

На тимчасово захоплених окупантами територіях Херсонської області росіяни почали тиснути на місцевих лікарів і медиків.

Озброєні загарбники допитують голів лікарень і керівників відділень, повідомляє "24 канал" із посиланням на власні джерела в українських спецслужбах.

"Головною вимогою, яку висувають росіяни до медичного персоналу, є безумовна підтримка діяльності Росії. Попри те, що українська влада дала працівникам медичних закладів інструкції, де дозволила надавання повної допомоги всім, хто її потребує, російські офіцери хочуть, аби лікарі співпрацювали з ними, давали потрібні інтерв'ю та виписували пацієнтам документи з певними діагнозами", – йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МОЗ пояснили, кого з медиків на захоплених територіях вважатимуть зрадниками

Фактично підконтрольні загарбникам медики потрібні для прикриття воєнних і інших злочинів. Від лікарів вимагають, щоб ті розповідали про "загибель дітей від української артилерії й інші злочини Збройних сил України".

"Масове та потужне схиляння медиків до співпраці почалося нещодавно, оскільки досі росіяни займалися тиском на чиновників і загальним терором населення. З кінця червня окупанти всерйоз зайнялися організацією наступного навчального року та почали змушувати вчителів до переходу на російську програму навчання. Разом із тим озброєні представники "військових адміністрацій" почали ходити до лікарень і "спілкуватися" з медиками", – пише видання.

Терористи намагалися змусити керівництво медичних закладів, записати всіх потерпілих унаслідок бойових дій як "травмованих стороною України". Крім того, загарбники шукали людину, яка змогла б на камери захоплено розповідати про "злочини Києва". Однак таких станом на 5 липня на Херсонщині не знайшлося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під Херсоном ситуація загострилася – ОВА

"Оскільки ідейних колаборантів серед медиків практично не було, окупанти почали розглядати варіант завезення в регіон медиків із російської глибинки. Із реалізацією подібної ініціативи є певні проблеми. Росія відчуває брак лікарів навіть у мирний час, а зараз через велику кількість поранених Кремлю довелося масово та ледве не примусово перекидати медиків із глибинки до Ростовської та Бєлгородської областей", – додають джерела у спецслужбах.

Під тиск потрапили й працівники та керівники Херсонського бюро судово-медичної експертизи. Від них терористам потрібні підроблені довідки про смерть як цивільних, так і безпосередньо самих російських військових. Вбитих окупантів не хочуть оформлювати як загиблих під час бойових дій, щоб не платити компенсації рідним російських військовослужбовців.

У тимчасово захопленій російськими окупантами Чаплинці на Херсонщині проводять масові обшуки. Загарбники виламують ворота броньовиками "Тигр".

У тимчасово захопленому росіянами Херсоні заступник гендиректора лікарні сприяв ворогу в отриманні інформації про працівників поліції області. З власної ініціативи він повідомив представникам країни-агресора, що в архів дитячої лікарні передана на зберігання медична документація з картками й особовими справами співробітників Головного управління Нацполіції в Херсонській області.

Ворого збираються відтворити на тимчасово захопленій частині півдня України Таврійську губернію часів 1917 року. У дореволюційні часи Таврійська губернія об'єднувала Крим, лівобережжя Херсонщини й частину Запорізької області.

Російські окупанти обманюють жителів Херсонщини на тимчасово захоплених територіях. Розповідають брехні, начебто Україна більше не виплачуватиме херсонцям пенсій. Росія робить усе, щоб херсонці отримали її паспорт. Брехню про пенсії поширюють для того, щоб люди стали громадянами країни-агресорки.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти на Херсонщині тиснуть на медиків: змушують стати на бік Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути