понеділок, 23 квітня 2012 16:38

Спецтема: Бійня у Норвегії

Норвезький вбивця Брейвік вибачився перед родичами загиблих

Норвезький вбивця Брейвік вибачився перед родичами загиблих

Норвезький терорист Андерс Брейвік розкаявся в убивстві випадкових перехожих, повідомляє Sky News. Під час слухань у його справі в суді він вибачився перед родичами загиблих і постраждалими в результаті вибуху бомби, яку він заклав в урядовому кварталі Осло 22 липня 2011.

За вбивство учасників молодіжного табору Робочої партії на острові Утойя він вибачатися відмовився, оскільки, за його словами, скоїв цей злочин з політичних міркувань. Брейвік заявив, що сприймав збори на Утойї як "ідеологічний табір".

У той же час терорист зізнався, що під час подій на острові не зміг застрелити підлітка. За його словами, він не зміг би вбити дитину. Підлітку, якого пошкодував злочинець, було близько 16 років. За спогадами Брейвіка, він був паралізований від жаху і плакав. Пізніше терорист дізнався, що серед його жертв виявився батько хлопчика, відзначає The Daily Telegraph.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для Брейвіка побудують окрему лікарню?

Виступаючи на суді, Брейвік порівняв біль, який він заподіяв родичам вбитих ним людей, з власними переживаннями через втрату контакту зі своєю сім'єю і друзями після подій 22 липня.

Крім того, злочинець розповів про план втечі з Утойї. Він заявив, що хотів сховатися за допомогою гідролітака з аеропорту в Форнебу (Fornebu) на заході від Осло. При організації теракту він вивчав різні інструкції з управління гідролітаків на YouTube, пише Aftenposten. Він додав, що міг би втекти, наприклад, до Росії. Однак Брейвік відмовився від цього плану, так як, за його словами, його в будь-якому випадку екстрадували б до Норвегії.

В цілому жертвами злочинця стали 77 людей. Раніше під час слухань Брейвік визнав свою провину і заявив, що не кається в скоєних терактах. Пояснюючи свої вчинки, терорист стверджував, що хотів таким чином висловити свій протест проти політики мультикультуралізму. Суд над Брейвіком почався в Осло 16 квітня після того, як заключна психіатрична експертиза визнала його осудним.

 

Зараз ви читаєте новину «Норвезький вбивця Брейвік вибачився перед родичами загиблих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути