понеділок, 23 квітня 2012 12:18

У Норвегії з продажу вилучають книги про теракт, вчинений Брейвіком

Автор: Джерело: novostiliteratury.ru
  Менше, ніж через рік після трагічних подій, норвезьке видавництво Cappelen Damm випустило книгу "Серце проти каменю". Адріан Пракон написав її у співавторстві з журналістом Еріком Меллером Сулхеймом
Менше, ніж через рік після трагічних подій, норвезьке видавництво Cappelen Damm випустило книгу "Серце проти каменю". Адріан Пракон написав її у співавторстві з журналістом Еріком Меллером Сулхеймом

Норвезьке видавництво Cappelen Damm відкликає з продажу книгу "Серце проти каменю". Автор книги - Адріан Пракон - один з небагатьох, хто вижив у теракті на острові Утойа, де Андерс Брейвік 22 липня минулого року розстріляв 69 молодих людей.

Книга буде відкликана з продажу через численні протести родин загиблих в теракті. Кількість примірників, які будуть вилучені з продажу оцінюють приблизно в 1,5 тисячі.

Менше, ніж через рік після трагічних подій, норвезьке видавництво Cappelen Damm випустило книгу "Серце проти каменю". Адріан Пракон написав її у співавторстві з журналістом Еріком Меллером Сулхеймом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Віктор Некрасов віддав Сталінську премію на мотоколяски для інвалідів війни

Щоб врятуватися під час стрілянини, Адріану довелося прикинутися вбитим. Брейвік вистрілив в нього ще раз, коли Адріан лежав у траві серед загиблих друзів, однак промахнувся і лише поранив хлопця в плече.

Батько Адріана порадив йому записати все, що він пережив, ще коли Пракон перебував у лікарні. Саме так і з'явилася на світ ця книга.

Серед персонажів, зібраних в ній, виявився 15-річний хлопчик на ім'я Ейвінд, який загинув невдовзі після розмови з батьками по телефону. Родичі загиблого підлітка, як з'ясувалося, не давали дозволу Пракону на використання фрагментів тієї телефонної розмови.

Ейвінд згадується в книзі більше 20 разів, через що автору доведеться прибрати його ім'я з тексту, а видавцям - зробити новий тираж.

"Можливо, вони хочуть контролювати все, що пов'язано з інформацією про ті події. Однак мені здається важливим, щоб кожен, хто хоче розповісти про те, що пережив, мав право висловитися", - пояснив Адріан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Роман Ліни Костенко абсолютно непереконливий психологічно" - Віра Агеєва

За словами Адріана, це не єдина проблема, з якою він зіткнувся при написанні своєї книги. Керівники молодіжного крила робочої партії не підтримали його ідею і навіть просили почекати з виданням книги.

Сам автор на процес в Осло не поїхав, вважаючи за краще стежити за подіями в інтернеті. Проте вже в травні він має намір у суді разом з іншими свідками дати свідчення проти Брейвіка.

Процес над Андерсом Брейвіком почався в суді Осло. Він звинувачується в тому, що 22 липня минулого року влаштував вибух в урядовому кварталі Осло, в результаті якого загинули вісім осіб, і в стрільбі в молодіжному таборі робочої партії Норвегії на острові Утойа, де обвинувачений розстріляв 69 осіб.

Зараз ви читаєте новину «У Норвегії з продажу вилучають книги про теракт, вчинений Брейвіком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі