середа, 16 листопада 2022 13:59

"Немає потреби активувати 4 статтю": Столтенберг і Моравецький зробили заяви щодо падіння ракети в Польщі

"Немає потреби активувати 4 статтю": Столтенберг і Моравецький зробили заяви щодо падіння ракети в Польщі
У НАТО та уряді Польщі зробили заяви щодо падіння ракети напередоні. Фото: eurointegration.com.ua

Застосовувати 4 статтю договору НАТО поки, ймовірно, немає потреби.

Про це 16 листопада заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. Його словами цитує канцелярія польського прем'єра у Twitter.

"Ми постійно контактуємо з нашими союзниками з союзниками із НАТО та Європейського Союзу. Вони наголошують на союзницькій готовності підтримувати Республіку Польща і рішуче наголошують на своїй солідарності та єдності з нами", – наголосив Моравецький.

За його словами, з моменту отримання інформації про подію було вжили всіх необхідних заходів для охорони місця, допомоги жителям та підвищення боєготовності військових частин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Зеленського назвали винних у падінні ракет у Польщі

"Більшість зібраних доказів вказує на те, що, можливо, активація статті 4 цього разу не знадобиться. Але цей інструмент все ще в наших руках. І ми, звичайно, приймемо рішення з цього приводу" – сказав Моравецький.

Паралельно заяву щодо ситуації в Польщі зробив також генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

"Немає підтверджень, що інцидент в Польщі став результатом навмисних дій. Попередня інформація свідчить про приліт ракети української ППО", – сказав Столтенберг. на брифінгу.

Він також заявив, що немає жодних ознак навмисного ракетного удару по Польщі, як і ознак того, що Росія планує напад на НАТО. На думку Столтенберга, Росія несе відповідальність за вибух у Польщі. Адже, якби не війна РФ проти України, ракетного удару по Польщі не було б.

Перед цим президент Польщі Анджей Дуда заявив, що польська сторона поки не має "жодних непрямих доказів, які б дозволяли зробити висновок, що це був напад на Польщу". Він додав, що Польща має справу з надзвичайними подіями, "пов'язаними з масованим нападом Росії на Україну".

Інцидент із ракетою, яка впала на території Польщі 15 листопада, потрібно ретельно розслідувати. Але є очевидні речі. Цього не сталося б, якби не російська агресія. Про це у Twitter написав канцлер ФРН Олаф Шольц.

Такої ж думки глава уряду Великої Британії Ріші Сунак. Ракетних ударів по Польщі не було б, якби не війна Росії проти України, заявив він на саміті G20.

Зараз ви читаєте новину «"Немає потреби активувати 4 статтю": Столтенберг і Моравецький зробили заяви щодо падіння ракети в Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути