пʼятниця, 21 червня 2019 08:52

Не платили: у гімназії школярів не перевели до наступного класу

Не платили: у гімназії школярів не перевели до наступного класу
У гімназії №3 міста Дніпро розгорівся скандал. Трьох школярів не перевели до 10-го класу через несплату благодійних внесків. Освітяни звинувачення відкидають. Фото - Главком

У гімназії №3 Дніпра спалахнув скандал через добровільні внески. Трьом учням, які в цьому році закінчили 9-й клас, не дозволили продовжити навчання. Причина в тому, що школярі не сплатили внески у благодійні фонди навчального закладу, заявляють батьки. На підтвердження додають записані розмови із директором гімназії. Освітяни звинувачення відкидають.

Одна з учениць гімназії Софія Ворушко – із багатодітної родини. Цього року вона закінчила 9-й клас. Після цього дівчині повідомили, що її не беруть до 10-го класу. Згадує, що кожен день навчання починався з того, що мають сплатити внески, інакше не підуть далі вчитися, передає 5 канал.

Разом із Софією в 10-й клас не взяли й Анастасію Савченко.

"Є учні, які гірші за оцінками і їх узяли, тому що вони оплатили фонди. Є ті, хто оплатив фонди вночі, за вечір до отримання атестата, їх взяли. І це сумно", - каже дівчина.

Впродовж навчального року на потреби школи треба було платити по 200 грн на місяць. Про це кажуть батьки трьох учнів, яким відмовили в подальшому навчанні. Розмову із директоркою закладу батьки записали на диктофон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандал в гімназії: з'явилися нові подробиці

Благодійні внески ні до чого. Жодних вимог до сплати чи не сплати - не існує, все робиться добровільно. А дітей не взяли, бо обмежена кількість місць, каже директор закладу Вікторія Сіліна.

Невдоволені батьки звернулися зі скаргою до міського управління освіти. Коли до гімназії приїхала спеціальна комісія, усім трьом учням запропонували написати заяви про вступ до 10-го класу. Комісія проводить у гімназії перевірку, висновки обіцяють оприлюднити за 10 днів. Проте відраховані школярі вже встигли подати документи до інших навчальних закладів, тому продовжувати навчання в гімназії не збираються.

Голова столичного управління юстиції Станіслав Куценко розповів, що як боротися з вимаганням грошей у навчальних закладах. Відповідно до змін законодавства, яке стосується освіти, зараз батьки можуть вносити благодійні внески на рахунок школи. Це не заборонено. Але тут є ключова річ, яку треба враховувати. Головне – це саме благодійність такого внеску, а не примус. Гроші мають вноситись на казначейський рахунок конкретної школи.

Зараз ви читаєте новину «Не платили: у гімназії школярів не перевели до наступного класу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути