четвер, 05 травня 2022 13:16

Спецтема: Війна Росії проти України

Названа кількість пам'яток культурної спадщини України, які зруйнували та викрали терористи

Названа кількість пам'яток культурної спадщини України, які зруйнували та викрали терористи
Терористи руйнують та викрадають пам'ятки культурної спадщини українського народу. Фото: t.me/denisovaombudsman

Російська загарбники продовжують знищувати, руйнувати та викрадати пам'ятки культурної спадщини України.

Наразі задокументовано уже 242 випадки воєнних злочинів проти таких об'єктів. Про це повідомила омбудсмен Людмила Денісова у Telegram.

Відомо, що терористи зруйнували та пошкодили 1616 пам'яток національного значення, 72 – місцевого значення та шість щойно виявлених.

Найбільше таких виявлено у Харківській область - там їх 84. У Донецькій - 45, у Київській - 38, у Чернігівській - 24, в Луганській - 17, а в Сумській - 14.

Крім того, ворог знищив та пошкодив 92 релігійні споруди. Зокрема, 35 пам'яток історії, архітектури та містобудування, 29 меморіальних пам'ятників на честь історичних особистостей та подій ХІХ – початку ХХІ ст., 19 будівель та комплексів музеїв і заповідників, 33 будинки культури, театри, бібліотеки та інші об'єкти цінної історичної забудови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти вкрали скіфське золото з музею Мелітополя "задля його порятунку"

Також ворожі ракети вдарили у відновлений у межах "Великої реставрації" музей на острові Хортиця в місті Запоріжжі. Були зруйновані старовинні будівлі Лисичанської багатопрофільної гімназії та Лисичанського протитуберкульозного диспансеру. Вони входили до Бельгійського архітектурного ансамблю, який понад 100 років тому.

Крім того, на Київщині пошкодили Макарівську публічну бібліотеку початку ХХ ст. На Харківщині - старовинний Будинок вчителя 1925 року.

"Знищуючи нашу культурну спадщину, РФ намагається стерти національну ідентичність українського народу", - зазначила Денісова.

Російські окупанти викрали й вивезли до Донецька більш як 2 тис. унікальних експонатів з музеїв Маріуполя. Зокрема, там були оригінальні роботи Архипа Куїнджі та Івана Айвазовського, а також стародавні ікони та унікальний рукописний сувій тори.

Зараз ви читаєте новину «Названа кількість пам'яток культурної спадщини України, які зруйнували та викрали терористи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути