четвер, 22 жовтня 2020 11:52

"Навіть якби Антоненко перебив купу журналістів, його не слід тримати під вартою" – адвокат

"Навіть якби Антоненко перебив купу журналістів, його не слід тримати під вартою" – адвокат
Військового й музикатна Андрія Антоненка залишили під вартою. Фото: facebook.com/leonid.masl0v

Суддя Шевченківського райсуду Києва Оксана Голуб залишила військового й музиканта Андрія Антоненка під вартою. Лікарку Юлію Кузьменко знову зобов'язали носити браслет під надуманим приводом. Військова медсестра Яна Дугарь залишається під заставою майже без обмежень. Їх обвинувачують у вбивстві журналіста Павла Шеремета влітку 2016-го. Після такого рішення біля суду почалися сутички між активістами й силовиками.

Навіть якби Андрій Антоненко був спецагентом, перебив би купу журналістів і підірвав би низку машин, але при цьому не намагався б утекти, його не слід було б тримати під вартою увесь цей час. Через те, що суд з двома засіданнями на місяць де факто дійде до експертів не раніше ніж за рік. Так вважає адвокат Леонід Маслов.

"Головне, що обурює мене в нашому страшному, невігласному огидному правосудді, це три речі. Перша - безкарність сторін у введенні суду в оману. Друга - нехтування судом правом ув'язненої людини розглянути її справу протягом розумного строку (ніде в цивілізованому світі не призначають засідання у справах про вбивство двічі на місяць). І третя - нехтування суддями обов'язками слухати сторони і мотивувати свої рішення. Ще можна додати зухвале хамство, байдужість і цинізм", - каже Маслов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сутички під Шевченківським судом Києва: активісти почали розходитися

Додав, що на засіданні були вступні промови захисту Яни Дугарь і Андрія Антоненка. Адвокати у своїх виступах "розмазали обвинувачення, як тузік грілку". Бо треба було не зволікати з витягуванням невинуватої людини.

"Ми чітко розуміли, що шансів мало, але сподівалися на чудо. Тобто якщо у вступній промові ми розповімо усю правду, то суд може й здригнеться і виконає свій обов'язок. Зробить те, за що ми йому платимо. Захистить права людини. Цього не відбулося", - додав Маслов.

Шевченківський районний суд Києва відклав до 17 листопада судовий розгляд справи щодо вбивства журналіста Павла Шеремета. А також відмовив у допитах посадовців, про які просив захист обвинувачених, зокрема, президента Володимира Зеленського, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, його заступника Антона Геращенка та двох колишніх генпрокурорів.

Зараз ви читаєте новину «"Навіть якби Антоненко перебив купу журналістів, його не слід тримати під вартою" – адвокат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути