Ексклюзиви
понеділок, 20 серпня 2012 08:44

"Нам важко відстояти землю вартістю 6 млн доларів" — Під Києвом згорів парк
11

Парк активного відпочинку "Курган" навмисно підпалили?
Фото: Фото: Тимошенко Денис
Вогонь не дійшов до людських хат
Вигоріло понад 1 га лісу
На спаленій землі легше будувати

В Ірпені горів парк відпочинку "Курган". Місцеві переконані, що підпал влаштували орендатори паркової землі, щоб на попелищі побудувати котеджі.

Зокрема, як стало відомо Gazeta.ua, поки приїхала пожежна, встигло вигоріти більше гектару лісу. Тепер на місці пожежі — дерева з почорнілими стовбурами й випалена земля. Людям, чиї двори межують із парком, пощастило — до їхніх хат вогонь не дійшов.

"Пожежа була великою. Намагались спочатку впоратись своїми силами. Зрештою приїхали пожежники і загасили. Вони кажуть, що у цьому парку не вперше вже таке займання", - розповідає координатор руху захисників зелених зон Ірпеня Лаврентій Кухалейшвілі.

За твердженням поборників вогню, займання парку сталось не навмисно. Цієї думки дотримується й керівник прес-служби МВС Київської області Микола Жукович: "В Міністерстві надзвичайних ситуацій нам відповіли: факт підпалу вони виключають... Наразі ми не розглядаємо це як навмисне пошкодження, навмисний підпал".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не хочу, аби в Ірпені соціальний конфлікт переріс у військові дії" - активісту спалили машину

Разом з тим, зелені активісти не вірять у випадковість пожежі.

"Чомусь у нас в інших парках нічого не горить, хоча усюди кидають недопалки й багато хвої. Таким чином забудовники просто вирішили "прорідити" густий ліс", - зауважили громадські діячі. Вони припускають, що за такої пожежі близько 40% сосен на обгорілій ділянці загинуть.

Заяви екологів не безпідставні. Як з'ясував депутат Київської обласної ради Леонід Танцюра, 8,3 га лісу — а це фактично увесь парк "Курган" — було виділено взимку 2007 року кооперативу "Зелений Гай" для побудови котеджів. Сотка землі тут коштує сім тисяч доларів. У грудні цього року завершується термін оренди. Не починається будівництво — оренда не продовжується.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під Києвом розпочалась "громадянська війна": люди палять один одному паркани

"Сам факт підпалу парку говорить про те, що не все так ідеально чисто з дозвільними документами навколо цього об'єкту, тому охочі його забудувати й вживають незаконних дій. Орендатори паркової території зарухались, бо у грудні спливає термін оренди. Їм щось потрібно робити, аби унеможливити вилучення цієї ділянки з користування", - пояснює Танцюра.

Наразі "зелені" захисники чекають на рішення міжвідомчої комісії з питань увіковічування жертв війни та політичних репресій про дозвіл на проведення на території парку розвідувальних робіт, адже, за твердженням старожил, серед сосен і дубів "Кургану" є поховання солдат Вермахту.

"Потрібно, щоб приїхали пошуковці. Якщо буде доведено, що там є захоронення німецьких воїнів, то ця територія підпадає під охорону культурної спадщини", - уточнює Кухалейшвілі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Суцільний безлад та хаос охопили місто" — "регіонала" Мельника просять вгамувати сімейний бізнес

Найближчим часом він планує провести в районі ірпінського СМУ збори місцевих мешканців, які кожний рік ходять до парку "Курган" на пікніки та катання на лижах, й поставити їм питання руба: чи збираються вони захищати ліс?

"У нас досить маленька ініціативна група. Самі ми не в змозі відстояти землю вартістю 6 млн доларів. Нам потрібна підтримка громади", - підсумовує координатор зеленого руху.

Зараз ви читаєте новину «"Нам важко відстояти землю вартістю 6 млн доларів" — Під Києвом згорів парк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути