понеділок, 05 березня 2012 16:37

На зустріч з селянами керівництво району Одеської області приїхало з беркутівцями

7 сіл Любашівського району Одеської області протестують проти низьких закупівельних цін на молоко. Погрожують перекрити автодорогу Київ-Одеса. До них обіцяють приєднатися мешканці сусідніх районів – Савранського, Балтського та Ширяєвського.

Загалом сьогодні проти низьких закупівельних цін протестують до 10 тисяч людей.

Селяни пояснюють, що до нового року перекупники купували у них молоко по 3,3 гривні за літр. Після нового року почали давати 2,4 гривні за літр молока. Зараз дають 2 гривні за літр, у квітні обіцяють платити 1,80, а у травні – 1 гривню за кожен літр.

Наприкінці лютого селяни декілька разів збиралися в селі Бобрик, поговорити з представниками Любашівського району. На першу зустріч голова Любашівської райдержадміністрації Олексій Вовк та голова райради Євдокія Байдиш приїхали з "беркутівцями" та податківцями.

Автор: Фото з сайту "Думская.нет"
 

"Селяни були шоковані, що керівники району приїхали до них з беркутівцями. – розказав житель села Арчепитівка Павло Крайнюк. – Ми спитали у наших керманичів для чого взяли з собою беркутівців і чи вони нас за бидло вже вважають. Начальник обласного управління агропромислового розвитку Анатолій Новаківський у всіх селян допитується, яка в них освіта. Хоче показати, що ми без освіти і нічого не понімаємо в тих питаннях. Але ж ми не дурні. Арифметику знаємо, порахувати теж уміємо".

Селянам-активістам почали телефонувати з СБУ.

"Подзвонили після мітингу з райдержадміністрації мені, запросили поговорити, – каже Павло Крайнюк. – У мене саме двоє дітей у лікарні лежать. Я відмовився. Почали дзвонити з СБУ. Сказали, аби прийшов в добровільному порядку, бо я сильно багато на себе беру і багато балакаю".

Крайнюк розповів, що нинішні ціни селянам не вигідні.

На добу на одну корову треба хоча б 45 гривень на харчі, а при нинішніх закупівельних цінах корову треба прогодувати на 27 гривень на день. Аби загасити конфлікт – обласна адміністрація запропонувала встановити холодильники на кожне село в кредит та давати дотації на кожну корову. Згодом умови поміняли.

Павло Крайнюк розповів, що влада запропонувала брати кредит в місцевого депутата Леоніда Климова. Кредит потрібно взяти на 3 роки і віддати витрачені кошти. Натомість, за підтримки місцевої влади, селяни мають здавати молоко лише в Одеській області, в ой час як Білоцерківський молокопереробний комбінат запропонував їм ціну 3,5 гривні за 1 літр.

Автор: Фото з сайту "Думская.нет"
 

У райдержадміністрації ситуацію не коментують. Пояснюють, що зараз працюють над вирішенням проблеми.

"Беркутівців узяли з собою, аби не було ексцесів під час зустрічі. Усі розуміють, що люди на емоціях", – повідомили коротко в райдержадміністрації Любашівського району.

В обласній державній адміністрації пояснюють, що проблему майже владнали.

Начальник Головного управління економіки облдержадміністрації Олег Муратов пояснив, що обласна влада буде допомагати виробникам молочної продукції і вже зараз розглядає питання безвідсоткових кредитів на створення кооперативів та закупівлю охолоджувальної техніки у населених пунктах Одеської області.

Натомість селяни кажуть, що проблема зависла.

Зараз ви читаєте новину «На зустріч з селянами керівництво району Одеської області приїхало з беркутівцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути