четвер, 22 листопада 2012 12:08

На Житомирщині селяни не хочуть віддавати тисячі га землі під титанові кар'єри Фірташа
5

Біля приміщення Житомирської облради зібралися селяни
Фото: Фото Олени Галагузи
Люди стояли під прапорами "Свободи"
Мітингувальники не вірять депутатам
Люди бояться, що їх може спіткати екологічне лихо

Зранку 22 листопада біля приміщення Житомирської облради зібралися селяни із Черняхівського, Радомишльського, Коростишівського районів. Вимагали від депутатів не надавати дозволи для розробки на територіях їхніх сіл титанових кар'єрів. Йдеться про 6200 га землі.

Напередодні було прийнято рішення про зняття з порядку денного цього питання. Проте це не заспокоїло людей, бо вони остерігаються, що хтось із депутатів може "з руки" запропонувати проголосувати за це питання.

Між собою розподілили плакати із написами "Не дамо Фірташу знищити наше Полісся", "Титан – руїни, смерть", "Врятуйте нас", "Не віддали фашистам – не віддамо олігархам" тощо.

"Ми не віримо цій владі, бо 7 червня обласна рада "протягла" рішення про виділення землі під розробку кар'єрів. Це загроза усьому Поліському краю. Нам треба скасувати це рішення і взагалі накласти мораторій на розгляд цих питань в обласній раді", - виступає лідер громадського руху опору "Врятуємо Полісся" Станіслав Гуменюк

"Ми приїхали відстояти свої інтереси. У нас є гранітні кар'єри і радіація дуже підвищилася через них. Вони пориють нам кар'єри на 40 метрів вглиб, пропаде вода і буде другий Чорнобиль", - каже Галина Василівна із с. Торчин Коростишівського району.

Сільськими землями цікавиться структура Дмитра Фірташа "Надра України".

"Я прописаний у Києві, але у Торчині живе моя бабуля. Я так розумію, це фірташівський проект. От він хоче видобувати титан і кудись його вивозити, а ми не дозволимо цього робити. В Іршанську, де уже працюють фірташівські кар'єри, людям привозять воду водовозки. Сім сільських рад проти виділення землі під титан, але влада всеодно не зупиняється", - говорить один із протестувальників Йосип Панич.

Петро Козлюк із села Чайківка Радомишльського району обурюється, що міліція не дозволяла автоперевізникам їхати у Житомир на мітинг.

"Приходили до водіїв, записували номер і натякали, щоб не вздумали нас везти. Але ми хто своїм ходом, хто машиною приїхали", - каже Козлюк.

Голова облради Йосип Запаловський запевнив, що сьогодні питання виділення земель під розробку титанових родовищ розглядатися не буде.

"Але треба враховувати і питання соціально-економічного розвитку", - зауважив Запаловський.

Мітингувальники вирішили не розходитися до кінця сесії. Під вікнами облради вигукують "Ганьба".

Зараз ви читаєте новину «На Житомирщині селяни не хочуть віддавати тисячі га землі під титанові кар'єри Фірташа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути