середа, 20 лютого 2013 16:39

На Рівненщині у сапера-самоуки вилучили 75 кг тротилу і 9 мін

Цілий арсенал вибухівки знайшли міліціонери у помешканні Миколи, жителя селища Смига у Дубенському районі Рівненщини. Чоловік зберігав у себе на подвір'ї кілька різновидів боєприпасів. Під час обшуку у вівторок 19 лютого правоохоронці вилучили у нього 75 кілограмів тротилу, 9 мін, 34 підривачі до авіабомб, порох, детонатори та магазин з набоями.

Усе це чоловік збирав кілька років у лісопосадці неподалік селища. Міліціонерам він пояснив, що це просто колекціонування. Адже він сам викопує снаряди та міни часів Другої світової війни і сам же їх знешкоджує.

"Небезпеки свого вчинку він не усвідомлює та переконаний, що ніякої шкоди здоров'ю та життю людей не становить", - каже Євгенія Кундеус з Дубенського райвідділу міліції.

У селі кажуть, що підозрюваний – місцевий Микола Середюк, про якого Gazeta.ua писала раніше. За його власними словами, він займається самовільним розміновуванням території з 15 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині виявили й знешкодили 31 снаряд часів війни

"Можна подумати, що міліція про Колю раніше не знала – він не від кого не ховався. Він тут – місцева легенда", - дивуються селяни. – "Та Коля нас уже 30 років з гаком рятує, бо хтозна де і коли ті снаряди могли вибухнути. Між Смигою та Перерослею є закинутий військовий полігон "Буща", туди багато людей щороку за грибами ходять і можуть напоротися на міну. А в Колі – талант є, він знешкодить будь-які гранати чи фугаси".

Міліціонери дізналися, що чоловік збирав старі міни, розпилював їх та здавав на металобрухт - цим і заробляв на життя.

"Відкрито кримінальне провадження – за незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами. Підозрюваному тепер загрожує до 5 років позбавлення волі", - повідомив начальник обласного управління міліції Василь Лазутко.

Зараз ви читаєте новину «На Рівненщині у сапера-самоуки вилучили 75 кг тротилу і 9 мін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути