середа, 14 серпня 2013 06:58

На площі Ринок у Львові здійнявся будівельний скандал

Мешканці будинку у центрі Львова, на площі Ринок, 16 розповіли про те, що їх не цікавила незаконна забудова центру Львова, допоки забудовник не спробував захопити їхнє майно.

У центрі Львова з 2011 року бізнесмен Григорій Козловський зводить 5-ти поверховий будинок. За чутками чоловік будує готель На першому поверсі будівлі уже є вивіска королівської пивоварні. Протягом 2 років мешканців будинку №16 на площі Ринок, подвір'я яких забудовував Козловський, будівництво не цікавило. Та на початку серпня, коли бізнесмен спробував захопити підвали мешканців люди почали скликати прес-конференції й підіймати гвалт.

"У центрі Львова відбувається руйнація будинку, архітектурної пам'ятки 15 століття, - заявляє адвокат мешканців 16 будинку на площі Ринок Ірина Бабій. - На початку серпня невідомі особи, як потім вияснилось - Григорій Козловський, проробили отвір у фундаменті будинку, проникли у середину й почали роботи із замурування проходу у стіні, через який мешканці потрапляли у свої підвали. При цьому жодних втручань представників влади мешканці будинку не відчувають. Тоді мешканці звернулись до відповідних органів із скаргою на дії забудовників".

Учора на прес-конференції забудовник Козловський заявив, що підвали, у які він вкопався належатимуть йому: "Місто на це дозвіл не давало (на пробивання стіни й проведення робіт у підвалі, - Gazeta.ua), так я ті підвали й не забираю. Я навів порядок. Ці підвали належать на сьогодні місту. З будівельних робіт там були лиш роботи з відновлення стіни, яку пан Креховецький (мешканець будинку, - Gazeta.ua) розбив у неділю. Я заявляю, що точно не дам пану Креховецькому ті підвали вкрасти. Вони належатимуть мені, тому що я звернуся з певними заявами щодо їх оренди".

"Пан Козловський заявив, що ті підвали не є безпосередньо у власності мешканців будинку. У Цивільному кодексі України чітко зазначено, що підвали є допоміжними приміщеннями і всі співвласники квартир є одночасно співвласниками допоміжних приміщень. Тому будь-які дії щодо розпорядження цими допоміжними приміщеннями здійснюються лише зі згоди цих співвласників, чого не було".

Народний депутат Олександр Бригинець також нагадав, що територія, на якій збудували готель, знаходиться під захистом ЮНЕСКО.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Мітинг за сквер на Березняках: обіцяли знести паркан, а спалили інформаційний щит

"Будь-яке будівництво на території, що знаходиться під захистом ЮНЕСКО, має відбуватись через погодження з ЮНЕСКО. Це обов'язково. У Києві це проблема безкінечна і ми з цим стикаємось дуже часто, постійно хитрять, щось придумують, але обов'язково думають про те, як пояснити про ставлення ЮНЕСКО до цієї забудови. У даному випадку цього не було", - заявив Бригинець.

Нардеп зазначив, що цього року виповнюється 15 років, як Львів перебуває під охороною ЮНЕСКО.

"Нецільове використання земельної ділянки на такій території — це однозначно злочин. Я питання цієї забудови підіймав ще раніше. Коли вперше звернувся до міського голови Львова, то отримав відповідь, що земельна ділянка, на якій ведеться забудова, призначена для обслуговування будинку на вулиці Староєврейській, але не для будівництва, а будівництво не законне. Це було ще зимою".

Мешканець будинку на площі Ринок, 16, Володимир Кошовський, чий підвал намагались захопити, повідомили, що проблема незаконного будівництва їх не турбувала, турбує лише власне майно.

"Мене ця проблема почала турбувати тоді, коли захопили наш підвал", - сказав Кошовський.

Зараз ви читаєте новину «На площі Ринок у Львові здійнявся будівельний скандал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути