середа, 14 серпня 2013 02:17

Мітинг за сквер на Березняках: обіцяли знести паркан, а спалили інформаційний щит
17

"Сьогодні вранці на сквер на Серафимовича віроломно напали 100 рейдерів у чорній формі. Вони оголосили війну мікрорайону Березняки. Сьогодні всі жителі повинні вийти на захист свого району", - оголошує вусатий блондин в портативний мегафон голосом Левітана. Зустрічає людей, що виходять з громадського транспорту на зупинці на бульварі Давидова.

Через годину у сквері на вулиці Серафимовича, 6а має відбутись акція протесту з вимогою припинити його забудову.

На початку липня навколо скверу ТОВ "Тельбін ІВА" звело бетонну огорожу. Хочуть тут побудувати супермаркет та офісну будівлю. Проти цього виступили місцеві мешканці. Вони заявили, що це єдине зелене місце у цій частині мікрорайону. Активісти організували наметовий табір на будмайданчику, кілька разів не впускали забудовників та техніку на територію.

Учора вранці, тих, хто ночував, викинули звідти 100 кремезних чоловіків в чорній уніформі. Після цього невідомі почали натягувати колючий дріт на огорожі. В обід кілька сотень місцевих таки змогли прорватись до скверу, охоронці втекли.

Місце забудови огорожене бетонними блоками. Половина паркану так і залишилась в колючому дроті. Він обписаний закликами боротись з рейдерством, креативними малюнками. Всередину є три входи, два зайняли протестувальники, ще один — міліціонери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Охоронці на руках виносили протестувальників зі столичного скверу

Біля одного з них – натовп в кілька сотень чоловік. Працює генератор, з колонок час від часу лунають заклики жителів Березняків прийти на мітинг на 19:00. Між виступами виє сирена громадської оборони. На сьомому поверсі багатоповерхівки навпроти з балкону хтось вивісив плакат з кривими літерами "Сквер – людям".

"А нам нічого не залишається як боротись за кожний сантиметр зелених місць. Тут завжди багато людей гуляє. А без нашого відома, без громадських слухань вони хочуть тут звести будівлю. Це не показує нас, як цивілізовану країну. Наша головна вимога — припинити будівництво і відремонтувати сквер", - каже активістка Наталя Бочковська.

О 19:00 біля входу збирається до тисячі людей. Більшість пенсіонери, матері з дітьми. Слухають виступи місцевих активістів, громадських діячів.

"Я проти цього будівництва, нехай краще роблять дитячий майданчик, поле якесь, а не торговий центр. Навіщо, їх що мало є? Пам'ятаю, тут завжди була трава і дерева. А живу тут вже 40 років", - каже 56-річна Валентина Качуріна.

З натовпу виділяється групка молодих хлопців у медичних масках та "балаклавках" на півобличчя. Тримаються купою, кілька разів від них чути заклики повалити бетонну огорожу. За ними активно ходять кілька правохоронців у білих сорочках з раціями.

Останньою до мікрофону підходить білявка у зеленій кофті. Закликає таки повалити паркан.

"Те, що ви тут говорите, це тільки слова. Давайте діяти, бо так ми тільки говорильню влаштовуємо", - заявляє жінка у мікрофон. Його з її рук з вигуком "провокатор" вириває вусатий чоловік. Його підтримують старші люди в натовпі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Активісти проти забудови скверу на Березняках підпалили план забудови та розламали ворота

"Не треба нічого валяти, треба добиватись справедливості законно", - говорить активіст Володимир Наконечний.

До мікрофону проривається активіст Віталій Черняхівський з "Форуму порятунку Києва".

"Так давайте-таки ламати ті паркани? Він же тут незаконно, - звертається до натовпу. Той незадоволено гуде. - А давайте тоді зламаємо браму та інформаційний щит?"

Жителі мікрорайону розділяються. Половина кричить не треба, інші підтримують. Черняхівський з десятьма соратниками біжить до третьої брами, де розташувались міліціонери.

"Люди, нам дозволили ламати, біжимо туди", - кричить в мегафон. За ним поспішають десяток хлопців у масках та всі присутні журналісти.

За кілька секунд зривають з петель металеві ворота, потім дістають інформаційного щита з інформацією про можливе будівництво. Пробують підпалити його, але не горить. Тоді звідкісь дістають газети та таки підпалюють щит. У всіх на обличчях радість.

Через десять кроків білявка, яка в мікрофон закликала валити паркан, закидає на вбитий в плиту гак мотузку. Її обступають люди старшого віку, просять припинити провокації. Виникає сварка. Люди кричать, що встановлену огорожу має прибрати сам забудовник, як належить за законом. Після кількахвилинної перепалки таки відбирають мотузку. Скандал заспокоїти прибігають два десятки міліціонерів.

"Люди налаштовані радикально, позиція у всіх активна, будемо відстоювати до кінця", - каже дівчина журналістам.

За півгодини починає темніти. Учасники акції розходяться, але ще залишається кілька сотень активістів. Збирають з території колючий дріт і зносять на купи, прибирають пляшки та сміття в сині пакети. Намети, які вранці викинули кремезні хлопці, встановлють посеред скверу. Ночувати залишаються кілька десятків чоловік.

За словами орендарів, право на землю вони отримали ще десять років тому. Ініціативна група написала скаргу до прокуратури, щоб перевірили законність надання землі. Там пообіцяли перевірити це і ініціювати таку ж перевірку в КМДА.

Зараз ви читаєте новину «Мітинг за сквер на Березняках: обіцяли знести паркан, а спалили інформаційний щит». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути