Ексклюзиви
субота, 09 червня 2018 10:10

На нафтобазі вибухнули резервуари з пальним
8

Пожежу на нафтобазі у селі Крячки Васильківського району на Київщині назвали техногенною катастрофою, найскладнішою з 1960-х років
Фото: Сегодня
Пожежу на нафтобазі у селі Крячки Васильківського району на Київщині назвали техногенною катастрофою, найскладнішою з 1960-х років
Пожежу на нафтобазі у селі Крячки Васильківського району на Київщині назвали техногенною катастрофою, найскладнішою з 1960-х років
Пожежу на нафтобазі у селі Крячки Васильківського району на Київщині назвали техногенною катастрофою, найскладнішою з 1960-х років
Пожежу на нафтобазі у селі Крячки Васильківського району на Київщині назвали техногенною катастрофою, найскладнішою з 1960-х років

"Ми знали, що пожжежа почалася. Думали, зможуть швидко загасити. А рано воно як бахнуло, думали, то вже кінець буде нам усім, - розповідала Таїсія Підгірна із села Крячки Васильківського району на Київщині.

9 червня три роки тому тут стався вибух на нафтобазі. Напередодні зайнялися резервуари з пальним, але загасити полум'я одразу не вдалося. Цю пожежу з вибухами назвали техногенною катастрофою, найскладнішою з 1960-х років. Пожежа тривала 8 днів і становила серйозну небезпеку, оскільки поруч розташована військова частина з бойовим арсеналом.

Складність пожежі – в Україні такої пожежі не було з 60-х. Коли були радянські часи, всі підприємства дотримувалися норм і правил. Тепер будували, як хотіли – резервуар біля резервуара, відстані не дотримані, не було обвалування. Якби дотримувалися норм при будівництві, такого б не було,
— говорив тоді в.о. начальника Головного управління ДСНС в місті Києві Валерій Борисов.

Перебіг подій

Нафтобаза у с. Крячки належить ТОВ "Побутрембудматеріали" і входить до мережі "БРСМ-Нафта" . Станом на початок пожежі там знаходилося 14 тисяч тонн нафтопродуктів.

8 червня 2015 року, о 17:29 загорівся резервуар з пальним обсягом 650 тонн. Полум'я охопило 4 резервуари. Пожежу почали гасити. 9 червня, уночі, вогонь охопив уже 8 резервуарів з пальним. У середині дня розпочалося тимчасове відселення громадян з 2-км зони від межі пожежі.

"По домівках ходила міліція, радили виїхати. На ніч ми всі вікна закрили, завісили мокрими рушниками, дихати було абсолютно нічим", — розповіла Таїсія Підгірна.

Основна турбота тих, хто залишався, – домашня худоба.

"Скотина їсти хоче, треба накосити трави. Дітей повідправляли. Воно ж як – спочатку трохи було, а потім рватися початок, бах, бах! Жарко відразу стало. Світло і газ відключили. Якщо що – в хату сховаюся або в підвал", - розповідав Григорій Васильєв.

Станом на 17:00 на нафтобазі продовжували горіти лише три резервуари — один з мастилом, два — з пальним. Решта резервуарів зруйновано. До ліквідації пожежі залучено близько 300 рятувальників та 45 одиниць техніки. До кінця доби 9 червня загоряння вдалося локалізувати.

10 червня, о 5:30, на нафтобазі стався черговий вибух. Пізніше рятувальники пояснили, що це лише тріснула обшивка однієї з цистерн. Протягом дня 10 червня нафтопродукти продовжували вигорати. О 22:10 стався ще один вибух.

О 10:15 11 червня стався ще один вибух, в результаті якого вибухнули дві ємності по 800 куб. м.12 червня пожежа поступово згасала, догорав один великий резервуар. 13 червня знову зайнявся один резервуар, який продовжував горіти. До вечора та ранку 14-го резервуар вигорів. Останні ознаки горіння резервуарів зникли увечері 16 червня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Згоріла нафтобаза не заплатила 700 мільйонів гривень податків

Наслідки

Внаслідок пожежі на нафтобазі загинуло шестеро людей, із них четверо — пожежники. Ще 18 людей отримали травми.

За словами потерпілих від пожежі мешканців навколишніх сіл, крім шкоди їхньому здоров'ю, вони зазнали суттєвих матеріальних втрат: люди втратили урожай, який або згорів, або виявився непридатним до споживання, загинули домашня худоба і птиця. Крім того, вода в колодязях стала непридатною до споживання.

Всеукраїнська екологічна ліга заявила, що дослідження районів, прилеглих до нафтобази БРСМ, засвідчили суттєве перевищення вмісту канцерогенних речовин, які загрожують здоров'ю мешканців сіл, що поблизу згорілої бази.

"Ґрунт на території був просочений нафтою на глибину декількох десятків сантиметрів… Разом із димовими газами у повітря потрапили бензопірен, сірчистий і сірчаний ангідриди, оксид вуглецю, оксид азоту. Критичним є перевищення по бензопірену: у зразках ґрунту, відібраного при в'їзді до села Путрівка, перевищення у 1,5 рази, безпосередньо на території згорілої нафтобази — у 26 разів" - заявила еколог Тетяна Тімочко.

Витрати на гасіння пожежі оцінили у 50 млн грн.

Загиблі

Автор: МВС
  Загиблому під час пожежі на київській нафтобазі рятувальникові Максиму Глазкову нещодавно виповнилося 38 років
Загиблому під час пожежі на київській нафтобазі рятувальникові Максиму Глазкову нещодавно виповнилося 38 років

Працівники нафтобази 37-річний Артур Арустамян та Олексій Климач. 38-річний Максим Глазков, майор служби цивільного захисту та 31-річний Андрій Тарасенко, капітан служби цивільного захисту. Пожежний-рятувальник 24-річний Антон Басовський та пожежник поїзда станції "Козятин" відокремленого підрозділу Козятинський загін відомчої воєнізованої охорони Євген Шевчук, 21 рік.

Версії причин

12 червня МВС сформулювало чотири ключових версії виникнення пожежі:
1. порушення правил безпеки на вибухонебезпечному підприємстві при експлуатації обладнання для перекачування й змішування паливно-мастильних матеріалів, проведення зварювальних робіт чи поводження з вогнем;
2. недотримання обслуговуючим персоналом технологічного процесу, невідповідність вимогам технічного стану устаткування нафтобази;
3. умисний підпал із метою дискредитації групи компаній "БРСМ" і примус її власників до передачі активів компанії конкурентам;
4. підпал із метою приховання розтрати керівництвом компанії "БРСМ" паливно-мастильних матеріалів і отримання страхової компенсації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля столиці стався вибух на нафтобазі

Розслідування

За фактом і наслідками пожежі відкрито декілька кримінальних проваджень, у тому числі щодо незаконності розміщення двох нафтобаз біля села Крячки Васильківського району Київської області у безпосередній близькості з військовою частиною, щодо виникнення пожежі та загибелі людей, стосовно одного з колишніх заступників Генерального прокурора України, Анатолія Даниленка за отримання ним злочинних доходів від керівництва нафтобази, щодо наслідків пожежі, а саме дій, які могли призвести до екологічної катастрофи та екоциду.

Автор: Сегодня
  Пожежу на нафтобазі у селі Крячки Васильківського району на Київщині назвали техногенною катастрофою, найскладнішою з 1960-х років
Пожежу на нафтобазі у селі Крячки Васильківського району на Київщині назвали техногенною катастрофою, найскладнішою з 1960-х років

Затримано двох бізнес-керівників (інженера та заступника директора нафтобази), яким висунуто підозру у порушенні правил безпеки на вибухонебезпечних підприємствах або у вибухонебезпечних цехах, що спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки.

Урядова комісія з перевірки обставин пожежі відзвітувала про розслідування 19 листопада 2015 року. Згідно з оприлюдненими висновками, на момент пожежі був відсутній необхідний запас води в пожежному водоймищі і запас вогнегасних речовин; на нафтобазі були відсутні автоматична система гасіння і пересувна система подачі вогнегасних речовин; обваловка резервуарів була неповною і незамкненою; не було витримано необхідну мінімальну відстань між об'єктами на базі. Також, однією з причин швидкого поширення пожежі стали непрофесійні дії персоналу нафтобази: близько 20 хв. намагалися загасити пожежу самостійно, не повідомляючи до ДСНС. За словами Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова в Державній архітектурно-будівельній інспекції була відсутня інформація щодо нафтобази БРСМ, а Державна служба гірничого нагляду та промислової безпеки також не володіла відомостями про діяльність нафтобази. Досудове розслідування у кримінальному провадженні поліція завершила в кінці травня 2016 року.

Подальші події

Родичі загиблих у пожежі подали до ТОВ "БРСМ-Нафта" цивільні позови на суму 60 млн грн. В середині 2017 року кілька позивачів — потерпілих від пожежі, виграли суд апеляційної інстанції, який зобов'язав виплатити позивачам грошову компенсацію від 80 тис. грн до 170 тис. грн.

19 грудня 2017 року на нафтобазі сталася повторна пожежа. За словами керівництва бази, причиною стали дії шукачів металобрухту, які різали на метал рештки резервуарів.

Зараз ви читаєте новину «На нафтобазі вибухнули резервуари з пальним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути