середа, 24 квітня 2013 15:22

На Кіровоградщині рейдери зачинилися у церкві і пиячили. Одній із захисниць храму зламали ребра
7

Фото: Фото: прес-служба УДАРу

У селищі Новоархангельськ на Кіровоградщині приміщення Володимирської церкви Українського патріархату має перейти до Московської конфесії. Таким є рішення суду першої інстанції. 23 квітня тут зібралися близько 1 тис громадян. Між ними і невідомими молодиками відбулася сутичка. Останні 19 квітня захопили церкву, зайшовши в приміщення як будівельники.

"Я родом з цього селища. До мене звернулися прихожани за допомогою, бо хочуть забрати приміщення. Тому разом зі своїми однопартійцями поїхали на захист людей. Бо цю церкву люди будували понад 20 років. І я своїх дав близько 30 тисяч гривень. А тут виявляється, що нібито громада вирішила перейти до Московського патріархату. Про це йшла мова на зборах із головою райдержадміністрації. Священик там не був присутній і була маса порушень. Про правомірні дії, що земля і церква перейшли до Московського патріархату, є рішення лише першої інстанції. Виконавчої служби в день мітингу не було. Рейдерське захоплення відбулося, за чутками, характерного вигляду молодиками. Осіб 20 в церкву зайшли під виглядом будівельників. Викинули з храму священика і прихожан. Це просто бандити. Заблокувалися в середині на кілька днів. В церкві пиячили і палили. Вчора, коли був мітинг, один із них виліз на дзвіницю й у вікно всім нам унизу показав свої статеві органи", - розповів перший заступник голови обласної організації "УДАР" 54-річний Ігор Козуб.

Щоб не допустити сутичок, біля церкви чергував "Беркут".

"Керівник "Беркута" виявився порядним чоловіком. Він забороняв підопічним нас бити. Хоч серед них було кілька неадекватних хлопців. "Беркутівцям" самим було бридко там стояти, бо розуміли, що церкву захопили бандити. Коли люди намагалися протиснути священика в храм, рейдери відкрили двері і випустили на людей суміш із вогнегасника. А потім попхали міліцію. А вона вже нас. Всі разом покотилися по крутих сходах. Впало дуже багато людей на нашу однопартійку. Їй поламали декілька ребер. Двоє чоловіків отримали травми голови. Їх прооперували. Кажуть, що з церкви зникли деякі предмети. Серед яких ікона, якій понад 250 років", - додав "ударівець".

Він вважає, що ситуацію спровокувало керівництво райдержадміністрації.

"А на нього впливали зверху. У нас в Кіровограді під патронатом губернатора будуються п'ять московських храмів і жодного українського. "Нагинають" весь кіровоградський бізнес. Це просто банда окупантів. Який би там не був Кучма, він будував порівну московські й українські храми. Намагався людей не сварити, як добрий батько. А тут мало того, що українським нічого не дають на будівництво, так ще й в наглу забирають", - зазначив Ігор Борисович.

Юридичне протистояння у цій справі триває з листопада 2012 року. Тоді вийшло розпорядження облдержадміністрації про перехід громади з Київського патріархату під протекторат Московського.

"Влада взяла на себе невластиві їй функції. Про те, у якій церкві хочуть молитися прихожани Новоархангельска засвідчили самі, коли прийшли до Свято-Володимирського храму, але їх звідти виштовхали невідомі рейдери. Нині храм опечатаний, туди ніхто не заходить, тому сказати, які предмети культу пропали не можна. Незабаром має відбутися зустріч з губернатором. Найкращим виходом із ситуації на даному етапі, буде спокійна можливість відслужити у цьому храмі Пасхальні свята. А потім уже в судах з'ясовувати правомірність переведення громади під протекторат московського патріархату. Чергове засідання суду у цій справі має відбутися вже 17 травня у Кіровограді",- сказав Єпископ Кіровоградський і Голованівський Марк.

Зараз ви читаєте новину «На Кіровоградщині рейдери зачинилися у церкві і пиячили. Одній із захисниць храму зламали ребра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

196

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути