Ексклюзиви
пʼятниця, 18 березня 2011 12:41

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

На "Фукусімі-1" підвищили рівень небезпеки

На "Фукусімі-1" підвищили рівень небезпеки

Японське агентство з атомної енергії підвищило рівень небезпеки на АЕС "Фукусіма-1". Як повідомляє 18 березня Agence France-Presse, тепер японські фахівці класифікують те, що сталось, як "інцидент із серйозними наслідками" (оцінка 5 з 7 за шкалою INES).

Раніше МАГАТЕ присвоїло аварії на "Фукусімі-1" 4 бали ("інцидент з локальними наслідками"), однак після того, як на станції почали відбуватися все нові аварії, багато іноземних фахівців заявили, що події на АЕС виходять за рамки локального інциденту. Зокрема, французьке агентство з ядерної безпеки присвоїло аварії оцінку 6, повідомляє Lenta.ru.

Серія вибухів і пожеж на атомній електростанції "Фукусіма-1" почалася 12 березня, на наступний день після того, як біля північно-східного узбережжя японського острова Хонсю стався землетрус. Підземні поштовхи магнітудою від 8,9 до 9,0 залишили АЕС без електрики і спровокували цунамі, яке вивело з ладу резервні дизельні генератори.

У результаті на "Фукусіма-1" вийшла з ладу система охолодження реакторів. Перший час електрику давали аварійні батареї, але їх вистачило лише на кілька годин. Після цього охолоджувати реактори довелося вручну, заливаючи в них воду з моря.

У результаті підвищення температури і тиску в реакторах, з 12 по 14 березня у трьох з шести енергоблоках АЕС сталися вибухи. Крім того, загорілися реактор і сховище відпрацьованого палива в четвертому енергоблоці. Стінки двох з шести реакторів станції були пошкоджені, зберігається загроза розплавлення ядерного палива.

Аварії супроводжувалися значними викидами радіації. Сотні тисяч людей, які проживають у радіусі 20 кілометрів від АЕС були евакуйовані. Однак сліди шкідливих речовин виявляли в містах, розташованих на відстані 200 кілометрів від "Фукусіми-1", включаючи Токіо.

Між тим, глава МАГАТЕ Юкія Амано не буде відвідувати АЕС в Фукусімі в рамках свого візиту до Японії.

Прибувши в Токіо, Амано заявив, що не поїде на "Фукусіму-1", і уточнив, що представники МАГАТЕ будуть знаходитися до АЕС настільки близько, наскільки дозволить радіаційна обстановка, пише Газета.RU.

На зустрічі з міністром закордонних справ Японії Такеакі Мацумото генеральний директор МАГАТЕ виступив з критичними зауваженнями. Він сказав, що влада Японії повинна підтримувати більш щільний контакт з МАГАТЕ у світлі кризової ситуації.

Про намір відправитися до Японії "так швидко, як це тільки можливо" Амано заявив ще в середу - глава МАГАТЕ говорив, що хоче отримати інформацію "з перших рук".

Зараз ви читаєте новину «На "Фукусімі-1" підвищили рівень небезпеки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути