Ексклюзиви
четвер, 17 березня 2011 17:17

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

Реактор на "Фукусіма-1" охолодили ціною зростання рівня радіації

Реактор на "Фукусіма-1" охолодили ціною зростання рівня радіації

Басейн з відпрацьованим ядерним паливом на третьому реакторі "Фукусіма-1" нарешті охолоджено. Однак зріс рівень радіації.

Японські інженери проводять широкомасштабну операцію зі стабілізації реактора аварійної АЕС "Фукусіма-1", сильно пошкодженої в результаті землетрусу і цунамі 11 березня.

Повідомляється, що заливання третього реактора з водометів нарешті допомогло охолодити басейн з відпрацьованим ядерним паливом. Однак раптово зріс рівень радіації - з 3700 до 4000 мікрозіверт на годину.

Зараз третій і четвертий реактори поливають зі спеціального пожежного обладнання і важких армійських вертольотів CH-47 Chinook.

Американські експерти вважають, що рівень радіації навколо пошкоджених енергоблоків на електростанції настільки високий, що робітники АЕС, які ліквідують наслідки аварії, піддаються смертельному ризику. Окремі фахівці стверджують, що японська влада недостатньо адекватно оцінює масштаб потенційної загрози, яку становить аварійна АЕС.

Водночас атомники сподіваються, що найближчим часом на АЕС відновиться подача електрики, що дозволить відновити роботу системи охолодження, яка була виведена з ладу внаслідок землетрусу і цунамі. У чотирьох з шести реакторів сталися вибухи водню, що призвело до витоку радіації.

З околиць АЕС "Фукусіма-1" і "Фукусіма-2" були евакуйовані десятки тисяч людей. Утім, вітер зносить небезпечні речовини на схід, в Тихий океан: за прогнозами експертів, шлейф радіації пройде через Тихий океан, зачепить Алеутські острови, а до вечора п'ятниці накриє Південну Каліфорнію і південний захід США, зокрема штати Невада, Юта і Арізона.

Зараз ви читаєте новину «Реактор на "Фукусіма-1" охолодили ціною зростання рівня радіації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути