вівторок, 12 березня 2013 18:55

На Донеччині від сказу померла жінка. Зоозахисники звинувачують владу

На Донеччині від сказу померла жінка. Зоозахисники звинувачують владу
Фото: 4vlada.com

49-річна мешканка міста Докучаєвська (Донецької області) померла 11 березня від сказу. Остаточний, лабораторно підтверджений діагноз буде через кілька днів, обіцяють фахівці. Однак сумнівів у діагнозі "сказ" немає.

"Це перший випадок в місті за 20 років, - розповів Gazeta.ua один з лікарів Докучаєвської міської лікарні. - Тут мало місце безладна поведінка людей. Домашній кіт пропав на кілька днів, потім повернувся в неадекватному, хворобливому стані і став кидатися. Вкусив господарку, а її чоловік просто взяв кота і вивіз кудись на смітник, і там викинув. Потрібно було за цією твариною поспостерігати, адже коли тварини кидаються на людей, це вже клінічна стадія сказу, це фактично агонія. Потрібно було звернутися в медустанову, а замість цього господиня кота просиділа 3 місяці вдома і тільки, коли з'явилися дивні симптоми, звернулася. Жінку госпіталізували позавчора (10 березня - ред.). Їй неможливо вже було допомогти. Сказ можна тільки запобігти курсом щеплень. А лікувати на стадії клінічних проявів марно. Жінку привезли вже, коли у неї була гідрофобія (страх води), аерофобія, судоми.Такою людина навіть не може проковтнути слину, побачивши воду, у неї починається паніка. Людина намагається сховатися, сховатися - все це ознаки останньої стадії сказу".

У зв'язку з цією ситуацій зоозахисники вже підготували звернення, яким закликають зупинити масові вбивства вуличних тварин.

"Упевнена, в найближчі дні почнуться масові акції з винищення бездомних тварин по всій території Донецької області, - говорить Ганна Абрамова зі Слов'янського товариства захисту тварин. - Вони будуть санкціоновані державною ветеринарною службою в Донецькій області як відповідь на випадок смерті людини. Так бувало раніше, так буде і тепер".

Зоозахисники стверджують, що в дикій природі завжди є вогнище і потенційна небезпека зараження смертельним вірусом. Зокрема гризуни та кажани не хворіють, але переносять вірус сказу. Щоб уберегтися від такої напасті потрібно після укусу поспостерігати за твариною чи відразу звертатися за щепленнями, якщо вкусила тварина не знайома. У Західній Європі цю проблему вирішують тотальною вакцинацією вуличних тварин.

Сказ - одне з найнебезпечніших вірусних захворювань, це визнано Всесвітнім товариством охорони здоров'я. Щоб перемогти його необхідна національна програма з вакцинації, але в Україні економлять на заходах безпеки.

"Державна вет- та фітосанітарна служба України не виконують рекомендації Міжнародного епізоотичного бюро про необхідність використання ефективних методів профілактики і контролю над сказом на території України, хоча Україна є членом цього Бюро з 2008-го. З 2011 року в Україні відсутня національна програма заходів з профілактики та ліквідації сказу. "Комплексна програма основних заходів профілактики та боротьби зі сказом в Україні на 2000 - 2010 роки" абсолютно не відповідала сучасним уявленням світової науки і практики. Заходи щодо вакцинації тварин проти сказу заплановані, однак або не виконуються в достатній кількості, або виконуються непрофесіоналами (наприклад, диких тварин "вакцинувати" були зобов'язані мисливці). Вакцинація домашніх тварин, що не мають власника, що мешкають на вулицях населених пунктів, не планувалася і не вироблялася", - повідомляють захисники тварин.

Зараз ви читаєте новину «На Донеччині від сказу померла жінка. Зоозахисники звинувачують владу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

108

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути