пʼятниця, 11 лютого 2022 17:53

Між СБУ та копачами бурштину відбулася сутичка: восьмеро поранених
6

На Рівненщині унаслідок сутички з нелегальними бурштинокопачами поранення отримали троє співробітників Служби безпеки України.

Під час інциденту вогнепальні поранення отримали п'ять місцевих жителів. Працівники ДБР перевіряють правомірність дій СБУ, повідомляє пресслужба відомства.

"10 лютого близько 17:00 неподалік села Єльне Сарнинського району Рівненської області між правоохоронцями та цивільними сталася сутичка. Співробітники СБУ запідозрили їх у незаконному видобутку бурштину і хотіли перевірити цю інформацію. Копачі почали здійснювати опір, почали бійку із застосуванням ножів, сокир та бензопил. Співробітники СБУ, у свою чергу, почали стріляти із вогнепальної зброї", - йдеться у повідомленні.

У чотирьох копачів уражені ноги, в одного із потерпілих рана передпліччя. Небезпеки їхньому життю немає.

Фото: dbr.gov.ua

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Товариш Коломойського і Зеленського збирається ввійти в бурштиновий бізнес з мільярдним прибутком - розслідування

Попередня кваліфікація правопорушення: перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу із застосуванням зброї. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від трьох до восьми років.

Слідство також встановило місцевих жителів, які незаконно видобували бурштин. Національна поліція зареєструвала кримінальні справи за опір працівнику правоохоронного органу, масові заворушення і насильство щодо працівника правоохоронного органу.

У грудні 2019 року президент Володимир Зеленський підписав закон, що регулює видобуток бурштину в Україні. Крім кримінальної відповідальності за незаконний видобуток, документ передбачає і видачу дозволів на користування надрами на певних земельних ділянках. Спеціальний дозвіл на геологічне вивчення покладів бурштину з подальшим видобуванням видається на п'ять років. Аукціони з продажу ліцензій проходять у формі електронних торгів.

Зараз ви читаєте новину «Між СБУ та копачами бурштину відбулася сутичка: восьмеро поранених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути