середа, 19 червня 2013 12:15

Мери бразильських мегаполісів знизять тарифи, злякавшись масових протестів

Мери бразильських мегаполісів знизять тарифи, злякавшись масових протестів
Фото: Reuters

Мери столиць семи штатів Бразилії у вівторок, 18 червня, оголосили про зниження цін на проїзд в автобусах, через підвищення яких у країні почалися протести.

У понеділок, 17 червня, акції проти підвищення цін на проїзд у громадському транспорті та великі витрати на проведення Кубка Конфедерацій з футболу пройшли в 11 містах, зокрема і в столиці країни - місті Бразилія. На вулиці вийшли понад 220 тисяч осіб. Приводом для протестів, що почалися 13 червня, стало підвищення цін на проїзд в автобусі і метро на 20 сентаво (приблизно 80 копійок). Бразильці також незадоволені недостатнім фінансуванням сфер освіти та охорони здоров'я.

У вівторок, 18 червня, мери міст Порту Алегрі, Ресіфі, Жоао Пессоа, Манаус, Куйаба і Вікторія оголосили про негайне зниження тарифів на проїзд. Мер Сан-Паулу Фернандо Хаддад на зборах Міської ради відмовився знизити ціни, тоді як більшість учасників зборів цю ідею підтримали. Однак Хаддад заявив, що вивчить таблицю транспортних витрат і подумає, за рахунок чого можна скоротити ціни на автобуси і метро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Масові протести у Бразилії: понад 200 тис. мітингувальників, 30 постраждалих

Нині в Сан-Паулу проходить шостий день маніфестацій. У центрі міста зібралося більш ніж 50 тисяч осіб, частина з яких намагається захопити мерію. У Ріо-де-Жанейро також тривають протести. Для запобігання заворушенням у місті працює 1,2 тисячі поліцейських.

Акція протесту в Сан-Паулу обернулася грабіжництвом і підпалами Найсерйозніші сутички з поліцією сталися раніше в Сан-Паулу, де для розгону маніфестантів, що влаштовують заворушення, було підтягнуто бронетехніку, вертольоти, кавалерію і загони особливого призначення - всього близько 900 осіб.

У понеділок, 17 червня, у Ріо-де-Жанейро зібралося більш як 100 тисяч осіб. Маніфестанти принесли з собою плакати, на яких проголошувалося, що бразильці протестують не через гроші, а через порушення їхніх прав. Пізніше вони почали бити вітрини банків і магазинів. Акція закінчилася сутичками з поліцією, медики повідомили про 29 поранених.

У столиці Бразилії 5 тисяч протестувальників оточили будівлю Національного Конгресу і пробралися на її дах. Крім того, за даними ЗМІ, понад 30 тисяч осіб зібралися в Белу-Оризонті і близько 23 тисяч - у Салвадорі, Куритибі, Порту-Алегрі, Масейо, Белемі і Сантосі.

Зараз ви читаєте новину «Мери бразильських мегаполісів знизять тарифи, злякавшись масових протестів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути