вівторок, 23 жовтня 2012 21:07

Масштабний нелегальний видобуток вугілля ведеться на околиці Донецька
14

Фото: Фото: Тетяна ЗАРОВНА

Нелегальні вугільні кар'єри й копанки - лихо Донбасу. Раніше такі шахти будувалися в полях, у глибинці, подалі від очей. Поступово від депресивних міст незаконна розробка надр змістилася зі Сніжного, Шахтарська та Єнакієвого до міст Харцизьк та Макіївка, доросла до промислових масштабів. А зараз така розробка ведеться вже в межах обласного центру.

Вугільний кар'єр, розроблювальний, судячи за масштабами, не менше року, і поряд дві нові шахти-компанки виявив на околиці Пролетарського району Донецька місцевий громадський діяч, шахтар і чорнобилець Володимир Деркач.

Кар'єр у селищі Моспине розкинувся на площі понад гектар. Працює важкий екскаватор. На глибині побудовані два забої, компресор подає повітря, чутно відбійні молотки.

Щоб дістатися до вугільного пласту шириною близько 60 - 70 см добувачі-нелегали зняли шар грунту товщиною більше 50 метрів.

Розробка поступово наближається до житла. Найближчий приватний будинок знаходиться за 50 метрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Раніше бандити орудували по-тихому, а тепер відкрито і нагло"

Приблизно за 200 метрів у посадці виявлено ще дві невеликі шахти-"копанки", які тільки будуються. Поруч були помічені робітники й охорона.

Як відомо, нелегальний видобуток вугілля варварськими методами не просто спотворює ландшафт, він завдає непоправної шкоди природі. Осушуються ставки і колодязі, порушується екосистема. Багатотонні вантажівки з краденим вугіллям розбивають дороги. Непродумані підкопи призводять до тріщин у будівлях і навіть обвалів. У депресивному Сніжному копанки протягом десятка років були у місцевого населення єдиним способом прогодуватися, а нині в цьому місті йдуть під землю цілі мікрорайони.

За словами жителів Моспиного, працюють шахтарі-нелегали цілодобово без вихідних. Величезну промзону не помітити неможливо. Звідки напрошується висновок, що місцеві органи правопорядку та органи влади в курсі незаконної діяльності.

"Я як помічник народного депутата буду звертатися до міліції і місцевих органів влади, хоча впевнений, що йдеться про корупцію на найвищому рівні - випадковий підприємець таким бізнесом у Донецьку не посміє зайнятися", - говорить Володимир Деркач.

Зараз ви читаєте новину «Масштабний нелегальний видобуток вугілля ведеться на околиці Донецька». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути