Ексклюзиви
середа, 13 червня 2012 16:39

Макіївський суд на 4 роки звільнив даішника, який викрив своїх колег

Макіївський суд на 4 роки звільнив даішника, який викрив своїх колег
Вадим Синявський працював в ДАІ Макіївки з 1999 року, одружений, має дитину. Фото з особистого архіву

12 червня в Гірницькому райсуді Макіївки оголосили вирок колишньому інспектору ДАІ, який прославився на всю Україну, викриваючи своє керівництво.

Визнати винним за ч. 2 ст 343 КК України (втручання в діяльність працівника правоохоронного органу), але не обмежувати свободу, а лише позбавити права займати посаду інспектора чергової частини роти ДПС Макіївки та аналогічні посади в МВС терміном на 4 роки - так постановив суд. Звинувачення вважає, що, будучи інспектором чергової частини, 38-річний Вадим Синявський дав вказівку молодшим за званням інспекторам, щоб ті не зупиняли "КамАЗ" з "лівим" вантажем. У числі основних свідків звинувачення виступив колишній начальник, якого Синявський звинувачував у корупції.

До вироку Вадим Синявський вже 3,5 роки судився з начальством. Рік тому його звільнили "за порушення трудової дисципліни", він домагався поновлення на роботі. Подав скаргу в Європейський суд з прав людини.

"Обов'язково буду оскаржувати і цей вирок, хоча до мене застосували саме м'яке покарання. Виходить - просто узаконили моє звільнення", - сказав Вадим Синявський.

Напередодні в останньому слові підсудний заявив, що кримінальна справа є підсумком помсти. Його адвокат так само вважає, що справа сфабрикована.

"Дивовижна ситуація: за висновком службового розслідування ті працівники ДАІ, яким Синявський давав незаконні вказівки, в чию діяльність він нібито втручався в Макіївці, в той же самий час перебували у відрядженні в Донецьку. Але суд на це уваги не звернув. Звинувачення побудовано на свідченнях колег , яким Синявський насолив", - розповів адвокат Віктор Цвірко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Москаль каже, що пости ДАІ відновлюють, щоб було де лупцювати водіїв

Справу порушили в квітні 2008 року, а шістьма місяцями раніше разом з 2 іншими інспекторами ДАІ Вадим Синявський через ЗМІ звернувся до міністра МВС з листом "Луценко, захисти нас від поборів". У ньому співробітники ДАІ Макіївки розповіли, що щодня з кожного з них начальство вимагає мінімум по 50 гривень.

"Форму, бензин, відеокамеру та службові знаки купуємо за свій рахунок", - йшлося в зверненні.

Синявський пояснює, що піти проти керівництва його змусив випадок, який стався з ним 1 січня 2007 року.

"Тоді не підкорився наказу свого начальника і одночасно насолив СБУшникам. У 3:00 ночі "швидка" повідомила, що на залізничному переїзді в Макіївці сталася аварія. Опер СБУ врізався в локомотив. Він був у стані близькому до алкогольної коми. Говорити не міг, за нього говорили товариші по службі. Я запитав: "Де документи на машину?". Замість документів ткнули свої посвідчення і сказали: "Вали звідси. Машина ліва, не розмитнена, номери в багажнику". Обіцяли проблеми за незговірливість, але я все одно повіз порушника на огляд. Під наркологією мене зустрів мій безпосередній начальник і забрав у мене порушника (той через кількість випитого був все одно як овоч). СБУшника навіть не оштрафували, хоча пригоду я все-таки зафіксував. А мене почали виживати. Для початку з відділення з оформлення ДТП бортанули в чергову частину ", - зазначив Синявський.

Задокументували нібито протиправну діяльність самого Синявського саме ті 2 працівників СБУ, з якими він познайомився на переїзді.

А минулої осені звільнений даішник виступив з черговим викриттям: Вадим Синявський заявив, що його колеги платили $5000, щоб не потрапити під скорочення. C 1 листопада 2011 число співробітників ДАІ Донецької області скоротилося на 35%, 703 людини втратили роботу.

"Мого товариша без рапорту перевели з ДАІ Макіївки дільничним до Горлівки, - розповідає старший лейтенант Синявський, - Тому, що не знайшов для керівництва 5 тис. доларів. Ціна вирішувалась при особистому спілкуванні. Хто не знайшов грошей, той не пройшов переатестацію. Залишили тих , хто замість правоохоронної діяльності займаються "чайкуванням". Уявіть, якщо людина при зарплаті 2,5 тисячі гривень, виклав 5000 доларів, з якою люттю він кинеться на дорогу, щоб відбивати витрачене".

"Чайками" Синявський називає інспекторів ДАІ, які на дорозі "заробляють" гроші для керівництва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бердянський даішник, обматюкавши водія, погодився на хабар у 100 грн

"Хочу повернутися в ДАІ і вивести все беззаконня, - каже колишній даїшник, - ДАІ перетворили на приватну лавочку - це бізнес для обраних. Причому надприбутковий. Вклавши пару гривень (стільки коштує трубочка для тесту на алкоголь), заробляєш 3,4 тисячі (штраф за водіння у п'яному вигляді). За перегар зараз беруть мінімум 300 доларів. При мені на посаді начальника ДАІ міста Макіївка побували четверо. Перший - уже покійний, раз на тиждень любив заїжджати на обід в шашличну. Коли йому приносили рахунок (з ікрою і "Хеннесі"), викликав начальника району і говорив: "Оплати". Олачували всі ми з хлопцями вскладчину. Другий - той, що відмазав СБУшника і вижив мене з ДАІ, їздив на БМВ-7. Ми з приятелями вирішили пробити по базі цю машину, і дізналися, що номери взяті з якогось москвича. Коли він перейшов на роботу до Донецька, до нас прийшла начальником людина, яка за час служби на посаді зуміла "накопичити грошей" на 25 "ГАЗелей". Стільки маршрутних автобусів виявилися зареєстровані на його дружину, домашню господарку. Його наступник за рік роботи відкрив в Макіївці власне кафе".

Вадим Синявський працював в ДАІ Макіївки з 1999 року. Має 2 вищі освіти, стоїть на обліку в центрі зайнятості. Одружений, має дитину.

Всі колеги, яких він викривав, пішли на підвищення.

Зараз ви читаєте новину «Макіївський суд на 4 роки звільнив даішника, який викрив своїх колег». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

38

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути