середа, 09 квітня 2014 14:15

Майданівці шинами і коктейлями Молотова змусили вінницького міліціонера написати рапорт
17

Фото: Анна Бова

9 квітня о 9-й ранку активісти Вінницького майдану прийшли до новопризначеного директора Вінницького вищого професійного училища державної служби охорони при МВС з вимогою звільнитися з посади. Володимира Британського призначили 21 березня, звільнивши незаконно попереднього директора - Миколу Андрусишина.

Представники Правого Сектору та Народної самооборони збираються на Вінницькому Євромайдані. Частина активістів їдуть на власних автомобілях, інші сідають в автобус. Мають із собою жовто-сині та червоно-чорні прапори. В одну із машин грузять автомобільні покришки. Британського на місці немає, люди стають на сходах училища, розгортають плакати з фотографіями Небесної сотні.

"Полковник Британський став відомим широкому загалу, як керівник Голосіївського відділку міліції міста Києва, котрий відзначився масовими випадками викрадень та катувань активістів Євромайдану у Києві. В тому числі людей викрадали із лікарень, піддавали жорстоким катуванням", - розповідає координатор Вінницького майдану Таїсія Гайда.

До мітингувальників виходить заступник директора - полковник Олександр Железняк. Запрошує кількох активістів пройти всередину приміщення, але ті відмовляються. Железняк запевняє, що Британський буде за 15 хвилин, саме повертається із селекторної наради.
Мітингувальники перекривають рух машин, роздають газети та листівки водіям авто.

"До того, як потрапити на керівну посаду в Голосіївський район Києва, Володимир Британський керував Деснянським відділком міліції. Крім того, він завжди був великим другом продажного регіоналівського депутата Верховної Ради Віктора Жеребнюка. Британського із соромом звільняли з кількох райвідділків міліції Вінницької області, то тепер він пригрівся тут, в училищі", - каже активіст Денис Мазур.

За пів-години Британський під'їжджає до училища. Люди вимагають від нього написати рапорт. Полковник заперечує свою причетність до вбивств та катувань. Каже, що не виконував злочинних наказів.

"Я теж із Вінниччини, сам родом із Жмеринки, як я міг віддавати накази вбивати своїх людей. Сім'я проживає у Вінниці, от я відмовився від пенсії, хоча пенсіонер, і вирішив піти працювати в училищі. Відповідний наказ підписав міністр Аваков. Якщо моє керівництво скаже, що мушу піти з посади - тільки тоді напишу рапорт", - розповідає Британський.

Дві години мітингувальники спілкуються із Британським, той залишається непохитним у рішенні залишитися на посаді. Тоді майданівці вішають на фасаді училища плакат із написом "Британський - кат", та підпалюють кілька шин посередині дороги. До училища з двох боків під'їжджають дві пожежних машини, але їх зупиняють коктейлями Молотова і не дають загасити пожежу. Навпаки, мітингувальники підвозять та підкидають покришки у вогонь. Тільки після цього Британський погоджується написати рапорт на звільнення. Тільки тоді активісти дозволяють загасити пожежу. До училища під'їжджає керівник обласного управління міліції Олег Школьний із своїм заступником. На вулиці виходять мешканці будинків, які живуть навпроти. Приходить і фронт-мен гурту "ТІК" Віктор Бронюк.

"Вже за півгодини рапорт Британського буде в департаменті міністерства. Поки що його обов'язки буде виконувати заступник Железняк. З приводу того, що сьогодні посеред вулиці була пожежа - вже є заяви в міліцію. Якщо в діях активістів буде зафіксовано порушення закону - вони будуть притягнуті до відповідальності", - сказав Школьний.

Після почутого активісти розходяться, запрошують усіх на шосту вечора зібратися на майдані на "Мирну ходу".

Зараз ви читаєте новину «Майданівці шинами і коктейлями Молотова змусили вінницького міліціонера написати рапорт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути