Ексклюзиви
вівторок, 12 квітня 2011 22:51

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

МАГАТЕ: Чорнобиль і Фукусіму не можна порівнювати, викиди Фукусіма- 7% від чорнобильських

МАГАТЕ: Чорнобиль і Фукусіму не можна порівнювати, викиди Фукусіма- 7% від чорнобильських

Аварії на АЕС "Фукусіма-1" в Японії та на Чорнобильській АЕС у колишньої УРСР абсолютно різні, тому їх не можна порівнювати. Про це заявив 12 березня заступник генерального директора Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Денис Флорі.

"Це дві абсолютно різні надзвичайнії ситуації. Устаткування абсолютно різне. Ми побачили, що обсяги викидів значно відрізняються, такі оцінки японських експертів", - сказав Д. Флорі.

За його словами, аварія, що відбулася в 1986 році на Чорнобильській АЕС, була найбільшою за всю історію і єдиною, після якої небезпека радіоактивного зараження досягла максимального сьомого рівня.

Д. Флорі зазначив, що до цих пір обсяги витоку радіації у першому, другому і третьому реакторах АЕС "Фукусіма-1" склали 7% від обсягів викидів радіоактивних речовин в четвертому реакторі Чорнобильської АЕС.

Водночас, він визнав, що ситуація на аварійній АЕС в Японії залишається дуже складною.

Представник МАГАТЕ додав, що з'явилися ознаки відновлення роботи обладнання станції та електропостачання.

Як повідомлялося, японська влада підвищила небезпеку на аварійній АЕС до сьомого рівня з нинішнього п'ятого. Такий же рівень був на Чорнобильській АЕС.

Нагадаємо, сильний землетрус магнітудою 9,0 стався в Японії 11 березня. За ним пішло цунамі, в результаті чого інфраструктура північно-східних районів країни була практично зруйнована. Крім того, стихійне лихо вивело з ладу систему охолодження реакторів на АЕС "Фукусіма", що призвело до аварії і витоку радіації.

Зараз ви читаєте новину «МАГАТЕ: Чорнобиль і Фукусіму не можна порівнювати, викиди Фукусіма- 7% від чорнобильських». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути