понеділок, 27 липня 2020 11:26

Літак упав на людей

Літак упав на людей
27 липня виповнюється 18 років від дня Скнилівської авіакатастрофи. Тоді загинули 77 людей. 28 з них – діти. Ще понад 350 осіб зазнали травм. Фото: glavcom.ua

Сьогодні виповнюється 18 років від дня Скнилівської авіакатастрофи. Це найбільша в Європі аварія в історії авіашоу за кількістю жертв.

Суботнього дня 27 липня 2002 року на військовому летовищі "Скнилів" у Львові під час авіашоу, присвяченого 60-річчю 14-го авіаційного корпусу Військово-Повітряних сил України, на людей впав літак Су-27. Досвідчені пілоти не змогли виконати фігуру найвищого пілотажу "напівпетлю". Борт спочатку зачепив дерево, далі крилом землю, кілька разів перевернувся, врізався в натовп глядачів і загорівся. Загинули 77 людей. 28 з них - діти. Ще понад 350 осіб зазнали травм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Найстрашніше - побачити, як літак падає на людей" - очевидці про Скнилівську трагедію

Винуватцями трагедії назвали пілотів - полковника Володимира Топонара і другого пілота полковника Юрія Єгорова, які того дня виконували фігури вищого пілотажу. Обидва пілоти встигли катапультуватися й зазнали лише незначних травм.

Розслідуванням авіакатастрофи займалася Генеральна прокуратура України і спеціальна комісія Міністерства оборони України. До відповідальності за трагедію було безпосередньо притягнено 10 осіб, з яких 5 були виправдані. Осіб, причетних до авіашоу, та льотчиків було визнано винними у скоєнні аварії через недбалість та невиконання плану польоту. Ніхто зі звинувачених власної вини в трагедії не визнав.

Щороку 27 липня, в каплиці, яку спорудили після трагедії неподалік аеродрому, служать панахиду. Туди рідні та близькі приходять із портретами загиблих.

Зараз ви читаєте новину «Літак упав на людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути