пʼятниця, 23 листопада 2012 20:04

Лідеру студентського руху України заборонили в'їзд до Білорусі

Лідеру студентського руху України заборонили в'їзд до Білорусі
22 листопада Єлизавету Щепетильникову не впустили у Білорусь. Фото: fm2012.org.ua

22 листопада Єлизавету Щепетильникову, президента Української асоціації студентського самоврядування не пустили на територію Республіки Білорусь для зустрічей зі студентами та активістами і проведення лекцій. Єлизавета працює тренером з питань студентського самоврядування, виступала членом експертної команди Європейського союзу студентів та Ради Європи в рамках візиту до Республіки Білорусь в 2010 році та вже протягом двох років працює в робочій групі Європейського союзу студентів з питань розвитку студентського руху в Білорусі.

- Близько другої години ночі, під час перетину кордону на потязі Київ-Мінськ, на пункті залізничного перетину кордону Терюха, прикордонники затримали мене та повідомили, що мені заборонено в'їзд на територію Білорусі. Причин відмови у в'їзді на територію країни жоден з працівників прикордонної служби не пояснив. Натомість близько години вони розпитували мене щодо мети в'їзду до Білорусі, про студентів, з якими наша організація там співпрацює. Ще дві з половиною години мене утримували в приміщенні прикордонної служби. О 6:28 за київським часом посадили електричкою до станції Горностаївка, Чернігівської області зі штампом про депортацію на квитку. На який час я персо?на нон-ґра?та в цій країні, мені теж не повідомили, - розповіла Єлизавета.

Чому, на Вашу думку, Вас затримали?

- Я дуже здивована цим прецедентом. Пов'язую його з активною просвітницькою і громадською діяльністю, співпрацею з білоруськими студентами. Минулого року Білорусь заявила про її прагнення приєднатися до Болонського процесу. Це хотіли зробити вже в 2012-му, але процес призупинили, бо влада лише декларує прагнення приєднатися, але нічого для цього не робить. В білоруській системі освіти, як середньої так і вищої, домінує абсолютна монополія, всі рішення приймає влада, немає жодної автономії. Ми з цим боролись. Також існує система контролю над громадською думкою. Якщо держава намагається контролювати все, то це не є шлях до Болонського процесу. Бо він декларує суспільне управління системою освіти, автономії університетів.

Як часто їздили до Білорусі?

- Раніше я їздила до Білорусі з 2003 року один раз на півроку, читала там лекції, проводила тренінги.

В якому становищі студентське самоврядування в Білорусі?

- Студентське самоврядування Білорусі потребує допомоги. Студентів за активні дії або відраховують з університетів, або й подальші санкції у вигляді адміністративних штрафів, тримають в тюрмах. Ми мали дуже яскравий випадок, коли студентку Білоруського державного університету Тетяну Хому відрахували з університету відразу після обрання її до виконкому Європейського союзу студентів, яка об'єднує студентські організації на теренах Європи. Їй погрожували депортацією з країни, у випадку, якщо вона не полишить активну громадську діяльність. В результаті вона таки виїхала через моральний тиск з боку влади.

Ми мали інформацію про тиск на студентів також у Азербайджані, Казахстані. Такі речі можуть статися в Росії, бо там студентські організації очолюють чиновники державних органів управління. Це є системою контролю. Всі пам'ятають ситуацію, коли українського громадського діяча Сашка Солонтая не впустили на територію Росії, його затримали в аеропорту на кілька годин.

Зараз ви читаєте новину «Лідеру студентського руху України заборонили в'їзд до Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

87

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути