Ексклюзиви
пʼятниця, 16 грудня 2022 14:57

Спецтема: Війна Росії проти України

Куди і якими ракетами битиме надалі Росія ‒ прогноз генерала Забродського

Куди і якими ракетами битиме надалі Росія ‒ прогноз генерала Забродського
Генерал-лейтенант Михайло Забродський проаналізував російські запаси ракет та ймовірність нових ударів. Фото: ukrinform.ua

Росія планує перейти до застосування в Україні іранських ракет Fateh-110 і їхньої покращеної версії Zolfaghar.

Натомість ракети сімейства "Іскандер" РФ запускатиме вибірковіше через обмежену кількість. Про це в статті для Укрінформу "Вітчизняна війна. Протиборство в повітрі" пише перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки, генерал-лейтенант Михайло Забродський.

За його словами, російські запаси ракет "Іскандер" "зовсім не безмежні". А можливості їх виробництва через санкції мінімальні. Тому загарбники шукають інші засоби ураження. Серед таких ‒ іранські дрони.

"Наступним кроком, який вже спостерігається, є перенесення основної маси завдань з ураження на крилаті ракети повітряного базування. Одночасно, з огляду на обмеженість запасів крилатих ракет типу "Іскандер", їхнє застосування в середньостроковій перспективі стане більш вибірковим і очікується по найважливіших для противника цілях", ‒ зазначив Забродський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Київській області під час повітряних тривог вимикатимуть світло

Він вважає, що РФ вдасться до застосування іранських ракет Fateh-110 і їхньої покращеної версії Zolfaghar. Постачання їх в Росію фіксували ще місяць тому. Характеристики з досяжності й точності, а також природна технічна складність перехоплення балістичної цілі й обмеженість України в необхідних засобах протиповітряної та протиракетної оборони спонукають противника розглядати саме такий варіант.

Генерал також звернув увагу, що Росія продовжує перекидати з "тилових" округів авіаційну техніку для поповнення втрат, яких вони зазнали. За його словами, РФ має ще достатньо ресурсів для ведення боротьби в повітряному просторі з поточною інтенсивністю протягом кількох наступних років.

"Показовим є факт, що чисельність авіаційного угруповання навколо України залишається майже незмінною з початку вторгнення, щоправда, його якісний склад суттєво погіршився, оскільки російська сторона змушена замінювати сучасні втрачені літаки та вертольоти застарілими модифікаціями, іноді навіть знятими зі зберігання", ‒ зазначив Забродський.

За його словами, очікувати і сподіватися, що повітряні атаки припиняться з огляду на брак у противника засобів ураження, є найгіршим, що можна робити в поточній ситуації.

"На просте питання: коли таке може статися, є не менш проста відповідь – ніколи", ‒ додав Забродський.

Він також припустив, що, окрім об'єктів інфраструктури, ворог, найімовірніше, вдасться до ударів і по центрах вишколу українських військових.

"Суто військовою метою продовження і нарощування ударів з повітря по об'єктах в нашому тилу може стати зрив планового підготування військ, відновлення боєздатності, постачання нових зразків озброєння і військової техніки. Це означає, що цілями повітряних ударів знову можуть стати військові полігони, бази постачання і місця зберігання, оборонні промислові об'єкти", ‒ зазначив Забродський.

Російські загарбники 16 грудня здійснили чергову масовану ракетну атаку по українській інфраструктурі. Вибухи лунали в різних регіонах України.

У п'ятницю російські терористи випустили по об'єктах критичної інфраструктури України 76 ракет. Українська протиповітряна оборона сбила 60 ворожих ракет. Про це повідомив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний. ППО збила 79% російських ракет.

Зараз ви читаєте новину «Куди і якими ракетами битиме надалі Росія ‒ прогноз генерала Забродського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути