вівторок, 20 листопада 2012 16:55

"Краще б ти здох, я тебе сам доб'ю". На донецькій шахті приховали травму робочого

"Краще б ти здох, я тебе сам доб'ю". На донецькій шахті приховали травму робочого
Потерпілий Віктор Гриценко відпрацював у "Покровському" менше 3 місяців. Фото Тетяни Заровної

13 листопада у час роботи під землею був травмований гірник ділянки УКТ-3 ПАТ "Шахтоуправління "Покровське". Про це кореспонденту Gazeta.ua стало відомо від місцевого представника Незалежної профспілки гірників України. Він стверджує, що шахта приховала нещасний випадок. Відповідну заяву в прокуратуру відправлено дружиною і батьком 31-річного постраждалого Віктора Гриценка.

Електрослюсар 4 розряду Віктор Гриценко пішов на роботу в 1 зміну, а після зміни дружина знайшла його в лікарні, де чоловік виявився з черепно-мозковою травмою. У нього повністю порушена мова, є проблема з координацією рухів. Потерпілий скаржиться на зір, двоїння в очах. Зовні виглядає, як людина після інсульту.

"Чоловік в 16.00 уже повинен був піднятися на поверхню, я дзвонила, довго ніхто не брав слухавку, - розповідає Ольга Гриценко. - О пів на шосту вечора підняв трубку невідомий, назвався представником профспілки. Сказав, що чоловіка травмувало в шахті ще о пів на другу дня, що постраждали голова і шия. Потім від Віті я дізналася, що у нього відібрали телефон, а замість "швидкої" привезли на приватних "Жигулях" в міськлікарню. Не давали зателефонувати нам. Чоловіка спершу визначили в Червоноармійську центрально-міську лікарню, потім перевели в лікарню Димитрове. Мені він розповів, що дуже погано себе почуває. Він виконував наряд, в його коногонці згасло світло, він брів у темряві, знепритомнів від сильного удару. Щось на нього впало. Коли доповз до людей, начальник його вилаяв, сказав: "Краще б ти здох, я тебе сам доб'ю". За ці дні ми витратили 2 тисячі на лікування. Коли з лікарні подзвонили на шахту, там виробничу травму не підтвердили. Допомоги нам ніхто не надає, крім НПГУ, а у нас двоє маленьких дітей ".

"13 листопада були вжиті всі дії для приховування цього факту, - вважає голова організації Незалежної профспілки гірників України міст Селідове і Новогродівка Віктор Трифонов, - Я сам гірник 25 років і знаю, як треба було діяти - по-перше, ставлять до відома начальника зміни з охорони праці і викликають ВГРЧ. Постраждалого везуть в лікарню ВГРЧ, а не в міську. Відразу складається акт і по гарячих слідах розслідуються всі обставини нещасного випадку комісією - от тоді це фіксується, як виробнича травма. В цьому випадку все інакше - голова профкому забрав телефон і пропуск - активніше за інших брав участь у приховуванні. Лікарня надіслала запит, а на шахті відповіли, що він не їхній працівник. Замість Фонду страхування від нещасних випадків на виробництві сім'я оплачує лікування Гриценка. Тільки сьогодні, 20 листопада, під нашим впливом почали формувати комісію з розслідування нещасного випадку. За моїми відомостями, на цій шахті цей випадок не перший - є така практика: видавати виробничі травми за побутові".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На шахті Скочинського знайшли тіла 2 загиблих гірників

Шахта "Покровська" (у м. Красноармійську) раніше називалася "Красноармійська-Західна № 1". Шахту називають флагманом вугільної промисловості України та вважають відносно безпечною для роботи гірників. Нею керує Леонід Байсаров, обраний депутатом від ПР на минулих виборах. Власник шахтоуправління - "Донецьксталь". Цю компанію пов'язують з ім'ям Віктора Нусенкіса - головного покровителя і спонсора православних церков Московського патріархату на теренах СНД. В межах його шахти теж створена релігійна громада. Після роботи гірники можуть помолитися в невеликому храмі Миколі Чудотворцю. А їхні діти - відвідати методичний центр православної освіти, щоб долучитися до християнських цінностей.

Потерпілий Віктор Гриценко відпрацював у "Покровському" менше 3 місяців, а всього має стаж роботи під землею близько 5 років.

Зараз ви читаєте новину «"Краще б ти здох, я тебе сам доб'ю". На донецькій шахті приховали травму робочого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути