середа, 28 вересня 2011 14:28

Кожна четверта зустріч із чиновником в Україні - це вимагання хабаря

Кожна четверта зустріч із чиновником в Україні - це вимагання хабаря

Київський міжнародний інститут соціології разом з Європейською дослідницькою асоціацією презентували у Львові своє дослідження корупції за 2007-2011 роки.

"Кожна нова влада запроваджує якісь нові антикорупційні заходи й закони, а чи зменшилась насправді корупція? - говорить Світлана Горна, керівник експертної ради Європейської дослідницької асоціації. - За ці роки соціологи побачили зменшення досвіду корупції серед опитаних. Частка втягнутих в корупційні стосунки знизилась із 67%  до 60,1%.

Тобто 2007 року 67 людей зі ста на запитання "Чи стикалися ви з корупцією цього року?" казали "так". У 2011-му - 60 опитаних казали "так", - роз'яснює Світлана.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці не вірять у наміри Януковича подолати корупцію - опитування

За дослідженнями, зменшилась частка тих, хто сам пропонує хабар, використовує зв'язки. Однак зросла кількість вимагань. Кожна четверта зустріч із чиновником - це вимагання.  Найбільше така тенденція проявляється в Криму та на Сході України. У Черкасах - найменше. Натомість добровільне хабарництво процвітає в Західних областях.

Найкорумпованіші сфери в Україні - це ДАІ, суди, міліція, медицина. У львівській області замість медицини на четвертому місці ставлять вищі навчальні заклади. Хоча по Україні ВНЗ узагалі не потрапили до цього списку, рівень корупції там навпаки менший через упровадження ЗНО.

"Є тенденції в ставленні громадян до корупції. Зросла кількість тих, хто каже, що корупція в жодному разі не може бути виправданою. Усе менше людей дають хабарі добровільно. Може все-таки через кризу, люди грошей не мають?" - припускає Горна.

Відповідальність за знищення корупції громадяни України покладають на Президента.


Зараз ви читаєте новину «Кожна четверта зустріч із чиновником в Україні - це вимагання хабаря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути