пʼятниця, 10 квітня 2020 08:00

Кого можуть амністувати із тюрем під час карантину

Кого можуть амністувати із тюрем під час карантину
Адвокат Сергій Старенький вважає, що в умовах епідемії коронавірусу потрібно зменшити навантаження на персонал колоній. Фото: facebook.com/Sergii.Starenkyi

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт "Про амністію у 2020 році". Мін'юст підтримує ідею звільнення засуджених, але в обмеженій кількості. Мова про тих, хто не становить небезпеку для суспільства. Це - 900 людей із майже 53 тисяч. Але в умовах епідемії коронавірусу потрібно зменшити навантаження на персонал колоній і кількість амністованих збільшити, вважає адвокат 46-річний Сергій Старенький. 2014-го був головою пенітенціарної служби України.

Хто може потрапити під амністію і вийти на волю?

- Законопроєкт копіює стандартну амністію, яка приймалася щороку. Під звільнення потрапляють в'язні, які мають так звані пільги – чорнобильці, афганці, хто має неповнолітніх дітей, батьків старших за 70 років. Скоїли неважкі злочини.
Також під амністію підпадають громадяни, яким до звільнення залишилося менше одного року, жінки, неповнолітні, люди, які досягли пенсійного віку. За такими ознаками можуть звільнитися 2-3 тисячі людей.

Люди, яких звільняють по стандартній амністії, не є соціально небезпечними

Як впливає кількість амністованих на криміногенну ситуацію?

- У 2014 році після Революції гідності прийняли спочатку стандартну амністію. Із близько 115 тисяч в'язнів звільнялося 5-6 тисяч. Та було прийнято рішення, що цього мало. Включили до амністії і тяжкі злочини. Вийшли більше як 20 тисяч в'язнів. Це негативно вплинуло на криміногенну ситуацію.
Однак люди, яких звільняють по стандартній амністії, не є соціально небезпечними. Це злочини з необережності, або нетяжкі. Їх немає сенсу тримати в колонії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Кожна в'язниця живе за своїми законами. Пенітенціарна система скотилася до міжусобиць" - колишній голова служби

900 звільнених людей - це розвантажить систему?

- Для цих 900 людей точно ситуація зміниться. Ми їх виключимо із групи підвищеного ризику. Бо якщо вірус потрапить у колонію - 90 відсотків захворіють.

Судді почали більше задовольняти домашніх арештів, а не тримань під вартою

Заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов запропонував, щоб тих, чию провину ще належить довести, відправляти під примусовий карантин, а не під варту. Чи це працює на практиці?

- Так, судді почали більше задовольняти домашніх арештів, а не тримань під вартою саме з тих причин, щоб не поселяти людей в слідчі ізолятори. Така рекомендація пішла від апеляційних судів, Верховного суду, від Ради суддів, які обговорювали це питання. Але підозрюваних у насильницьких злочинах усе одно беруть під варту. Слідчі ізолятори усіх, хто заїжджає, на 2-3 тижні поміщають в окремі камери. Якщо не проявилося захворювання, тоді на загальних підставах розподіляють по камерах. Це карантинні заходи, які дозволяють виявити хворих.
Для людей, які під вартою, немає механізму через карантин змінити запобіжний захід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністр побачив облуплені стіни СІЗО й анонсував законопроєкт про звільнення ув'язнених

Якщо коронавірус потрапить до колонії, який має бути механізм дії?

- У колоніях немає тестів. Зі слів працівників медичних частин, у разі виявлення підозри алгоритм буде такий: людину та всіх, хто із ним перебував, ізолюють. В'язня з підозрою везуть до лікарні, де проведуть тест. Якщо позитивний – буде у лікарні під охороною. Якщо неважка форма — одужуватиме у медчастині. За рештою, які були в контакті, спостерігатимуть. Але в умовах колонії і СІЗО їм не зможуть надавати фахову допомогу. Тому знову повертаємося до необхідності амністії. Бо якщо хтось захворіє, то охорону на 3 осіб назбирають, а на 5 уже може й ні. Муситимуть вирішувати, кому в першу чергу надавати допомогу. А в колоніях це матиме корупційну складову.

У США випускають ув'язнених із тюрем у зв'язку з пандемією коронавірусу. Карантинній "амністії" підлягають в'язні старші за 50 років та ті, хто відбуває покарання за нетяжкі злочини з мінімальним ризиком повторення.

Зараз ви читаєте новину «Кого можуть амністувати із тюрем під час карантину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути