вівторок, 24 березня 2020 11:30

Випускати в'язнів через коронавірус поки нема необхідності - експерт

Випускати в'язнів через коронавірус поки нема необхідності - експерт
В українських в'язницях через коронавірус скасували побачення з родичами. Фото: newsmakers.com.ua

У США випускають ув'язнених із тюрем у зв'язку з пандемією коронавірусу. Карантинній "амністії" підлягають в'язні старші за 50 років та ті, хто відбуває покарання за нетяжкі злочини з мінімальним ризиком повторення. В українському Мін'юсті теж не виключають масового звільнення ув'язнених.

Це нормальна практика. Але в Україні поки що немає такої необхідності, вважає колишній голова Державної пенітенціарної служби, адвокат Сергій Старенький.

"Це не перша у світі практика. Приміром, Іран звільняє в'язнів із умовою, що вони повернуться назад. Єдине – зараз не бачу такої необхідності в Україні. У колоніях обмежені контакти в'язнів. І поки що саме там вони захищені, випадків захворювання не зафіксовано. Раптом будуть перші захворювання – до в'язнів можуть застосувати закон про амністію. Групи людей, яких звільняють американці, якраз і підпадають під дію такого закону", - сказав кореспондентові Gazeta.ua Сергій Старенький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У засудженого Вайнштейна знайшли коронавірус

Звертає увагу також на роботу судів в умовах карантину.

"Суди у зв'язку з карантином проходять у закритому режимі – без зайвих осіб і контролю громадськості. Є висока ймовірність, що по деяких справах через корупцію можуть не продовжувати терміни досудового слідства, або ж терміни тримання під вартою", - додав експерт.

Співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров пояснив, як масове звільнення в'язнів може бути реалізовано на практиці. На його думку, необхідно забезпечити автоматичний вихід із в'язниць злочинців, які мають право на умовно-дострокове звільнення.

Зараз ви читаєте новину «Випускати в'язнів через коронавірус поки нема необхідності - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути