неділя, 07 серпня 2022 12:53

Спецтема: Війна Росії проти України

Керівник ПВК "Вагнер" особисто вербує ув'язнених у РФ для війни в Україні: які умови пропонують засудженим

Росія для участі у війні в Україні вербує ув'язнених, а займається цим особисто керівник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин.

Ув'язнених "збирають" по російських колоніях, далі вони проходять навчання і вирушають вбивати українців, пише російське видання "Медіазона".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні вбили трьох в'язнів, завербованих "Вагнером" – ЗМІ

З виданням зв'язалися ув'язнені з Ярославської та Тульської областей, які розповіли, як їхні колонії відвідував невисокий лисий чоловік у роках із зіркою "Героя Росії" на грудях, який пропонував свободу та гроші в обмін на участь у війні проти України.

Автор: dw.com
  Євген Пригожин і президент РФ Володимир Путін
Євген Пригожин і президент РФ Володимир Путін

Вони докладно описують зустрічі з чоловіком, який виступав від імені ПВК "Вагнера", і кажуть, що впізнали в ньому Євгена Пригожина.

"Приїхав пан Пригожин із зіркою Росії. Сказав, що представляє узаконену ПВК "Вагнер" і має повноваження запропонувати нам брати участь у війні", – розповів ув'язнений, який відбуває покарання в колонії "ВК-2 (у місті Рибінськ Ярославської області Gazeta.ua).

За його словами, всю колонію вивели на плац, включаючи інвалідів і взагалі всіх тих, хто з різних причин на плац виходити не повинен.

Загалом на зустріч, за його оцінками, зібрали трохи менше півтори тисячі осіб – засуджених, "які можуть ходити", та всіх співробітників колонії. Їм пояснили, що "йде Третя світова війна", і в ній можна взяти участь на боці РФ.

"Ми не збройні сили, а справжня воєнізована ОЗГ. Мої хлопці заходять до африканських країн і за два дні не залишають там нічого живого, і зараз так само розносять ворогів в Україні. Ваше рішення служити у ПВК – це угода з дияволом. Якщо ви вийдете звідси зі мною, то або повернетеся вільною людиною, або помрете. Ви будете зобов'язані вбивати ворогів та виконувати накази керівництва", – говорив Пригожин.

За словами ув'язненого, на тих, хто відступить назад, чекає розстріл на місці.

Він додав, що Пригожин обіцяв по 100 тис. руб. у місяць "плюс премія приблизно стільки ж", а у разі "гідної" загибелі – 5 млн руб. сім'ї.

"Насамперед їх цікавлять вбивці та розбійники, до наркоманів ставляться насторожено, те саме до ґвалтівників", – каже ув'язнений.

За його словами, Пригожин справив враження маніяка.

Автор: Голос Америки
  Євген Пригожин
Євген Пригожин

"Ви, каже, маєте самі зрозуміти, що нам потрібні. І справді, пішли записуватися багато, дуже багато, аж ніяк не менше 200 осіб", – розповідає засуджений.

Ті, хто погодився воювати проти України, повинні пройти багатоступеневу перевірку: співбесіду, тести на фізичну підготовку, потім перегляд документів і дослідження на поліграфі, яке покаже, чи не збирається ув'язнений дезертирувати, чи вживає наркотики, чи здатний на вбивство. Якщо кандидат проходить поліграф, за два тижні його вивозять на навчання.

"Після проходження курсів ви перетинаєте кордон України вертольотом, стаєте справжніми солдатами удачі і тільки ось із цього моменту і починається відлік пів року до вашого помилування", – передає слова вербувальника ув'язнений ВК-2.

Ув'язнений із ВК-4 у Плавську Тульської області стверджує, що до них в колонію Євген Пригожин приїжджав ще 25 липня; за його інформацією, цього дня вербувальники облетіли на гелікоптері кілька виправних установ.

"Я знаю, хто це, і він сам сказав, що про його приїзд наступного дня дізнається половина Росії", – пише засуджений.

За його словами, Пригожин повторював: "У мене особливі повноваження від президента, мені п***й на всіх, мені потрібно виграти цю чортову війну будь-якою ціною".

За участь у війні він обіцяв не лише гроші, а й помилування, зняття судимості, а тим, хто не має російського громадянства – паспорт.

"Я сам сидів у в'язниці 10 років і тому думаю, що вам сподобається моя пропозиція", – сказав гість ВК-4 і додав, що війна надовго, а ті, хто цього не розуміють, "витають у хмарах".

За словами ув'язненого з ВК-4, тим, хто погодився на пропозицію вербувальників, сказали, що з них сформують "штурмові загони". Записалися у результаті 100–150 осіб.

Друг засудженого побоюється, що той може поїхати до України, коли набиратимуть "наступну партію". За його словами, вербувальники обіцяли повернутися за два-три місяці, якщо ув'язнені з першої хвилі "закінчаться".

Російська приватна військова компанія "Вагнера" ​​вербує для війни в Україні ув'язнених з виправних колоній Петербурга.

Чоловікам пропонують гроші та амністію, дізналися журналісти.

За словами одного зі співрозмовників, приїхали так звані "перевіряльники", які виступали перед ув'язненими та закликали "захищати Батьківщину". Ув'язненим пропонують поїхати на Донбас.

Зараз ви читаєте новину «Керівник ПВК "Вагнер" особисто вербує ув'язнених у РФ для війни в Україні: які умови пропонують засудженим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути