вівторок, 05 липня 2022 05:47

Спецтема: Війна Росії проти України

"Вагнерівці" вербують на війну в Україні ув'язнених росіян. Пропонують амністію і 200 тис. рублів

"Вагнерівці" вербують на війну в Україні ув'язнених росіян. Пропонують амністію і 200 тис. рублів
Росіяни наймають ув'язнених. Фото: РБК

Російська приватна військова компанія "Вагнера" ​​вербує для війни в Україні ув'язнених із виправних колоній Петербурга.

Чоловікам пропонують гроші та амністію, йдеться на сайті російського проекту "Реальні історії", журналісти якого поспілкувалися з родичами засуджених.

За словами одного із співрозмовників, приїхали так звані "перевіряючі", які виступали перед ув'язненими та закликали "захищати Батьківщину". Ув'язненим пропонують поїхати на Донбас. Їх туди оформлятимуть начебто як на етап, до кордону повезуть під конвоєм, як звичайних ув'язнених.

"Ви йтимете в авангарді, допомагатимете виявляти нацистів, тому повернуться далеко не всі. Тим, хто виживе, обіцяють винагороду у 200 тисяч рублів та амністію. А якщо загине – обіцяють виплатити сім'ї 5 мільйонів рублів", – сказав чоловік, додавши, що всі ці обіцянки ніде не зафіксовані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія вимушено використовує в Україні льотчиків-"вагнерівців" – розвідка Великої Британії

Ув'язненим кажуть, що повернуться далеко не всі.

Деякі в'язні вбачають у "поїздці на Донбас" перспективу заробити. Вони вважають, що якщо загинуть, їх родичі зможуть купити собі квартиру. Між собою вони обговорюють, скільки можна звідти вивезти.

"Кажуть, що відправляють без жетонів і паспортів. Начебто спочатку умовляють тих, хто служив в армії. Звати не тих, кому сидіти років по 20, а, наприклад, молоду людину, якій до примусових трудових робіт залишилося кілька місяців", – розповів інший співрозмовник.

Приватна військова компанія Вагнера – російська військова структура, яку комплектують найманцями, створена 2013 року. Брала участь у бойових діях у низці конфліктів, зокрема на Донбасі та під час повномасштабної війни проти України на стороні Росії, у Сирії на боці союзника Росії режиму Асада, у Судані.

Зараз ви читаєте новину «"Вагнерівці" вербують на війну в Україні ув'язнених росіян. Пропонують амністію і 200 тис. рублів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути