понеділок, 01 червня 2020 18:13

Катували, ґвалтували та вбивали: найгучніші скандали за участі правоохоронців за останні 10 років
9

Уже тиждень Україна обговорює звірство, яке сталося в Кагарлицькому відділі поліції на Київщині. Минулого понеділка, 25 травня, там затримали оперуповноваженого 29-річного Сергія Сулиму та начальника сектора кримінальної поліції 35-річного Миколу Кузіва. Їх підозрюють у побитті та зґвалтуванні 26-річної Нелі із села Стави вночі напередодні. Її викликали до поліції як свідка у справі про крадіжку з магазину. Паралельно, в іншому кабінеті, ці поліцейські знущалися над чоловіком і вимагали зізнання в крадіжці.

Автор: facebook.com/anton.gerashchenko.7
  Працівників Кагарлицького відділу поліції Миколу Кузіва та Сергія Сулиму підозрюють у зґвалтуванні і побитті.
Працівників Кагарлицького відділу поліції Миколу Кузіва та Сергія Сулиму підозрюють у зґвалтуванні і побитті.

Обох підозрюваних арештували на 60 діб без права на заставу. Слідство у справі ведеться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Четверо поліцейських жорстоко побили підозрюваного: показали фото

Це не перший випадок, коли ті, хто має захищати закон, б'ють, вбивають, знущаються та ґвалтують. Gazeta.ua нагадує про найгучніші скандали за участі правоохоронців за останні 10 років.

Убивство 5-річного Кирила Тлявова

Автор: umoloda.kiev.ua
  5-річний Кирило Тлявов помер від поранення в голову 3 червня торік у столичній лікарні. Отримав кулю 31 травня, коли зі старшим братом грався біля свого двору
5-річний Кирило Тлявов помер від поранення в голову 3 червня торік у столичній лікарні. Отримав кулю 31 травня, коли зі старшим братом грався біля свого двору

31 травня торік у Переяславі на Київщині був смертельно поранений пострілом у голову 5-річний Кирило Тлявов. За три доби хлопчик помер у столичній лікарні.

Отримав кулю, коли зі старшим братом грався біля свого двору. Смертельний постріл здійснив уже колишній працівник патрульної поліції Іван Приходько, за версією слідства. Того дня з колегою Володимиром Петровцем, його неповнолітнім сином і товаришем Дмитром Кривошеєм у неробочий час стріляли по бляшанках на подвір'ї. Звістка про "розваги" правоохоронців та смерть дитини збурила суспільство. Увечері 3 червня під стінами МВС люди організували акцію. Після цього стало відомо про відсторонення керівництва районної та обласної поліції.

Автор: ukrinform.ua
  Колишнього лейтенанта патрульної поліції Переяслав-Хмельницького на Київщині Івана Приходька звинувачують у вбивстві з необережності 5-річного Кирила Тлявова. Його тримають під вартою без права на заставу
Колишнього лейтенанта патрульної поліції Переяслав-Хмельницького на Київщині Івана Приходька звинувачують у вбивстві з необережності 5-річного Кирила Тлявова. Його тримають під вартою без права на заставу

Справу розслідували як умисне вбивство. Потім перекваліфікували на вбивство з необережності та хуліганство. Судові слухання відбуваються від грудня. Вирок оголосять до кінця року, припускає захист підозрюваних.

Убивство підлітка

В Києві 7 лютого 2016 року патрульний поліцейський Сергій Олійник під час переслідування BMW застрелив пасажира цього авто 17-річного Михайла Медведєва. Поліцейські запідозрили, що в авто водій під наркотиками і почали гонитву за ним. Аби зупинились, випустили не менше 10 куль.

Автор: YouTube/ UBR channel
  Патрульний столичної поліції Сергій Олійник застрелив 17-річного підлітка в авто, яке переслідував. Те, що смертельна куля випущена з його зброї, довели експерти
Патрульний столичної поліції Сергій Олійник застрелив 17-річного підлітка в авто, яке переслідував. Те, що смертельна куля випущена з його зброї, довели експерти

Поліцейського звинуватили за перевищення службових повноважень, замах на умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя інших осіб, і умисне вбивство. Олійника не посадили. Вернувся на роботу в квітні 2017 року.

Трагедія у Кривому Озері

24 серпня 2016 року в селищі Криве Озеро Миколаївської області травматичним пістолетом поліцейський Денис Ляхвацький застрелив таксиста 32-річного Олександра Цукермана, коли приїхали з опергрупою на виклик його дружини. Цукерман влаштував п'яний дебош. Його спочатку хотіли втихомирит гумовим кийком. Потім вистрелили у нього.
Заради справедливого розслідування жителі Кривого Озера штурмували місцевий відділ поліції. Над підозрюваними у вбивстві таксиста під час проведення слідчого експерименту натовп намагався вчинити самосуд.

Автор: rbc.ua
  Убивство в Кривому Озері сталося  в ніч на 24 серпня 2016 року. Поліцейські побили, вдягли у наручники і стріляли у місцевого мешканця 32-річного Олександра Цукермана
Убивство в Кривому Озері сталося в ніч на 24 серпня 2016 року. Поліцейські побили, вдягли у наручники і стріляли у місцевого мешканця 32-річного Олександра Цукермана

Суд досі не виніс вирок. Початкові суворі статті обвинувачення копам, в процесі розгляду було замінені на м'якші. До останнього в СІЗО залишався лише Денис Ляхвацький, який визнав, що стріляв у чоловіка. Однак після трьох років СІЗО, за інформацією ЗМІ, в січні 2020-го суд вирішив його випустити під домашній арешт на час слідства.

Спецпризначенці постріляли поліцейських

4 грудня 2016-го року у Княжичах Броварського району на Київщині спецпризначенці поліції постріляли оперативників та інспекторів Державної служби охорони. Загинули інспектори 24-річний Сергій Орлов, 25-річний Євген Куртєв, оперативники 25-річний Юліан Рудько і 27-річний Олександр Маніца та 31-річний Віталій Валецький — начальник столичного відділу управління Корпусу оперативно-раптової дії.

Автор: Ivan Stupak/Facebook
  У Княжичах Броварського району на Київщині   спецпризначенці поліції постріляли оперативників та інспекторів Державної служби охорони
У Княжичах Броварського району на Київщині спецпризначенці поліції постріляли оперативників та інспекторів Державної служби охорони

На лаві підсудних - ексначальник карного розшуку столичної поліції та чинний керівник поліції в Бахмуті Леонід Курята, колишній інспектор з проведення спецоперацій управління КОРД Андрій Курта, ексзаступник начальника відділу кримінальної поліції Роман Мариновський, начальник та ексначальник відділу управління оперативної служби столичної поліції Ігор Іващенко та Олександр Меліхов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Били та принижували: поліцейські жорстоко допитали затриманих

Слідство у справі завершили та передали до Броварського міськрайонного суду. Однак у лютому цього року суд відмовився від розгляду. Обвинувальний акт повернули в Офіс генерального прокурора. На думку суду, в обвинувальному акті недостатньо конкретизовані можливі порушення підсудних, а також чимало неточностей. Також суд скасував заставу для підсудних.

Зґвалтували та залишили помирати

27 червня 2013 року до центральної районної лікарні Врадіївки доправили місцеву тоді 29-річну Ірину Крашкову із Врадіївки на Миколаївщині. З'ясувалося, що лейтенант міліції Дмитро Поліщук і старший лейтенант Євген Дрижак і їхній товариш, зґвалтували жінку, побили і покинули помирати.

Автор: Novosti-n
  Ірину Крашкову двоє поліцейських і таксист затягли в свою машину, жорстоко побили і зґвалтували
Ірину Крашкову двоє поліцейських і таксист затягли в свою машину, жорстоко побили і зґвалтували

Масові протести від Врадіївки тоді прокотилися всією Україною. На Київ з невеликого селища вийшли кілька сотень людей. Дорогою вони громили райвідділи. Справа набула такого розголосу, що її не змогли зам'яти. У результаті Дрижака і Поліщука посадили на 15 років, їхнього спільника – таксиста Сергія Рябіненка - на 11 років.

Ексзаступник начальника Врадіївського райвідділу міліції Михайло Кудринський за приховування тяжкого злочину і перевищення повноважень засуджений до 5 років.
Де зараз засуджені – службова таємниця, кажуть у Службі виконання покарань.

Упав із лавки і помер

У ніч проти 18 травня 2010-го року в Шевченківському райвідділі міліції Києва помер студент 19-річний Ігор Індило. Ввечері його забрали з гуртожитку в РВВС, а вранці наступного дня тіло віддали батькам. Як пояснювало керівництво райвідділу, перед смертю Ігор сам тричі впав: спочатку з висоти зростання, потім з лавки. Від отриманих травм помер.

Автор: vkontakte.ru
   У  Шевченківському райвідділі міліції Києва від катувань помер студент 19-річний Ігор Індило
У Шевченківському райвідділі міліції Києва від катувань помер студент 19-річний Ігор Індило

Правозахисники не повірили у версію міліції одразу, а через кілька років експертиза показала, що звичайне падіння не могло привести до такої черепно-мозковій травми.

Автор: unian.ua
  Головним обвинуваченим у справі про вбивство студента Індила став лейтенант Сергій Приходько
Головним обвинуваченим у справі про вбивство студента Індила став лейтенант Сергій Приходько

Головним обвинуваченим у справі став лейтенант Сергій Приходько. У 2012 році суд засудив його до 5 років позбавлення волі за перевищення влади - з випробувальним терміном на два роки (тобто умовно). У 2016 році повідомлялося, що Приходько пройшов переатестацію в нову поліцію і працює в тому самому Шевченківському райвідділі. І навіть пішов на підвищення у званні - отримав майора.

8 липня 2018 року на станції "Контрактова площа" 23-річний поліцейський побив перехожого. 62-річного чоловіка спочатку бив кулаками. Потім гумовим кийком по голові, тілу та ногах. Не припиняв його бити, навіть коли травмований чоловік впав додолу та не рухався. Розслідувати конфлікт почали лише після після публікацій у пресі. Поліцейському повідомили про підозру.

Зараз ви читаєте новину «Катували, ґвалтували та вбивали: найгучніші скандали за участі правоохоронців за останні 10 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути