Ексклюзиви
четвер, 03 листопада 2022 12:53

Спецтема: Війна Росії проти України

Яка мета спільного розгортання армій Росії та Білорусі – у Генштабі відповіли

Яка мета спільного розгортання армій Росії та Білорусі – у Генштабі відповіли
14 жовтня самозваний президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про "розгортання союзного угруповання військ", до якого входять білоруські й російські військові частини. Фото: mil.by

Спільне розгортання російських та білоруських військ спрямоване на відволікання уваги та відтягування Збройних сил України зі сходу та півдня.

Проте у майбутньому існує загроза формування угруповування для безпосередньої агресії проти України. Про це під час брифінгу 3 листопада повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Олексій Громов, пише Gazeta.ua.

За його словами, на Волинському, Житомирському і Київських напрямках обстановка стабільна. Українські захисники не фіксують ознак формування наступальних угруповань противника.

"Водночас ситуація навколо утворення спільного угруповування військ так званої "Союзної держави" залишається неоднозначною. З одного боку, заяви сторін свідчать, що поточним завданням є відволікання уваги та безпосереднє відтягування українських військ зі сходу та півдня на північний напрям. Проте, у більш віддаленій перспективі є загроза формування угруповування, що може бути задіяне в агресії проти України", – сказав Громов.

Він зазначив, що зараз у Білорусь перекидають з Росії підрозділи танкової армії. В першу чергу другу мотострілецьку дивізію разом з технікою та щойно мобілізованими. Їх розміщують на військових полігонах Білорусі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія та Білорусь готують нові військові навчання

Так, протягом жовтня було переміщено близько 1,5 тис. залізничних платформ з озброєнням та військовою технікою – до 200 пасажирських вагонів, понад 100 вантажних вагонів з військовим майном.

Окрім того, Росія продовжує використовувати територію Білорусі для завдання ракетних ударів по Україні.

Громов додав, що особлива роль відводиться авіабазі в районі населеного пункту Лунинець Брестської області. Там розміщуються іранські дрони, а також певна кількість їхніх операторів.

До того ж, протягом тижня окупанти завдали ракетних ударів по цивільній інфраструктурі України в районі населених пунктів Нові Петровці, Фастів, Канів. А також авіаційних ударів з застосуванням дронів-камікадзе по об'єктах інфраструктури Полтави.

20 жовтня Генштаб Збройних сил України заявив, що ймовірність спроби наступу з території Білорусі зростає, але його напрямок може бути змінений на захід від білоруського кордону для "перерізання" логістики постачання зброї.

Того ж дня "Радіо Свобода" опублікувало супутникові знімки та свідчення очевидців, які говорять про те, що на військовий аеродром у Зябрівці під Гомелем прибувають російські війська та будуються піщані насипи.

Американський Інститут вивченні війни (ISW) переконаний, що ризик такої атаки противника на північ України залишається низьким, попри попередження українського командування.

Росія намагається прямо залучити Білорусь до війни проти України. В українській розвідці бачать заходи щодо цього. За даними українського Генштабу, під виглядом навчальних зборів у Республіці Білорусь проводять приховану мобілізацію.

14 жовтня самозваний президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про "розгортання союзного угруповання військ", до якого входять білоруські й російські військові частини.

Зараз ви читаєте новину «Яка мета спільного розгортання армій Росії та Білорусі – у Генштабі відповіли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути